2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Digitalizációval és fenntartható megoldásokkal tud szintet lépni az építőipar 2024-ben

Digitalizációval és fenntartható megoldásokkal tud szintet lépni az építőipar 2024-ben

KÉSZ Csoport, magyarepitok.hu

2024.01.25. 08:15 - Szabó Ákos

Nagyszabású projektekben való közreműködéssel és újabb jubileumok ünneplésével zárta a 2023-as évet a KÉSZ Csoport. Vida Tamással, a KÉSZ Csoport vezérigazgatójával 2024-es várakozásaikról, az ágazat jövőbeli kihívásairól és kilátásairól, a nemzetközi terjeszkedésről, valamint a digitalizáció és a fenntarthatóság fontosságáról beszélgettünk.

Hirdetés

Milyen évet zárt a KÉSZ Csoport, mit emelne ki a 2023-as évből?

2023 a vártnál is több kihívást tartogatott a teljes iparág, így a KÉSZ Csoport számára is. Ambiciózus célkitűzésekkel vágtunk neki az évnek, és bár terveinktől összességében elmaradtunk, de diverzifikált iparági portfoliónknak köszönhetően egyes üzleti területeink és az elmúlt 2-3 évben végrehajtott akvizícióink különösen eredményesnek bizonyultak, így segítségükkel sikerült a nagyobb kilengéseket ellensúlyozni.

 

 

Tavaly is megannyi emlékezetes feladatunk volt, valódi presztízsprojekteken dolgoztunk országszerte. A teljesség igénye nélkül ilyenek például a LEGO, a BMW, valamint a Mercedes gyárépítési, gyárbővítési projektek, Hévízen a Grand Hotel generálkivitelezése, vagy éppen a Rheinmetall harcjárműveket gyártó üzeme, melyet konzorciumban valósítottunk meg. De ezek mellett említhetném még a Jedlik Ányos Gimnázium felújított épületszárnyának különleges tetőszerkezetét, az inárcsi Flow Hotel tervezését és homlokzatburkolatának gyártását, kivitelezését, vagy éppen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportcsarnokán végzett munkálatainkat a tervezéstől egészen a burkolat második, szálcement héjazatának felhelyezéséig, de akár az M3-as metro állomásainak fémburkolatainkkal való felöltöztetését is. Mindezek mellett persze nem tudom kihagyni azt a büszkeséget sem, amit akkor éreztünk, amikor világrekordok születtek az Atlétikai Központ lebegő acéltetőjének.

 

A képre kattintva galéria nyílik

 

Mindemellett 2023-ban is jelentős cégcsoportos évfordulóknak örülhettünk. 20 éves lett a kortárs művészeti gyűjteményünk kezelője, a K-ARTS Művészeti Alapítvány, a cégcsoport saját beruházásként megvalósított Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont pedig 10 éves jubileumát ünnepelte. Felemelő érzés, hogy az Építészeti Nívódíjjal elismert szálloda sikerrel teljesít és betölti azt a regionális szerepet, amit megálmodásakor szántunk neki.

 

Szóba került az Atlétikai Világbajnokság helyszíne is. Mekkora kihívást jelentett az épület acél- és a kábeltető-szerkezetének megvalósítása?

 

A Nemzeti Atlétikai Központ

Az Atlétikai Központ kivitelezésében történő szerepvállalásunk valóban nem rutinfeladat volt, de mi pont az ilyen komplex mérnöki kihívásokat szeretjük. Főképp, hogy ismét hozzájárulhattunk Ferencz Marcel Prima Primissima díjas építész újabb mesteri víziójának valóra váltásához. A KÉSZ Metaltech Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. végezte az acél- és a kábeltető-szerkezet megvalósítását a tervezéstől a gyártáson át egészen a szerelésig, stratégiai partnerünkkel a bim.GROUP Kft-vel együttműködve. Jól mutatja a feladat összetettségét, hogy az építmény Európa 10 legbonyolultabb acélszerkezete közé tartozik. Több ezer tonnányi acél, közel 50 gyémántformájú elem, milliméteres pontosság és 14 hónapnyi kemény munka eredménye. A stadion acél tartószerkezete egyben homlokzatként is funkcionál, amit számos olyan speciális csőelemből szereltünk össze, amelyek felhasználása a magyar építőiparban ritkaságnak számít. A beruházás összetettsége szempontjából megkönnyítette a munkánkat, hogy a KÉSZ Csoport számos feladatot meg tudott oldani házon belül, saját erőforrások bevonásával, a cégcsoportos szinergiákat kihasználva.

 

A magyar projektek mellett, mennyire erős a cégcsoport külpiaci jelenléte, illetve mik a tervek a jövőre nézve?

A KÉSZ Csoportnak Magyarországon kívül jelenleg négy országban (Románia, Németország, Szerbia, Ukrajna) vannak leányvállalatai. A háborús helyzet ellenére ukrajnai kollégáink rendkívüli módon helyt állnak és komoly sikereket érnek el. Jelenleg a csapat a Bayer vetőmagüzem bővítésén dolgozik, mely fontos lépés Ukrajna fellendülése és az ukrán gazdálkodók támogatásának érdekében. A KÉSZ Ukrajna másik fontos, nemrég átadott projektje a KWS vetőmagüzem bővítése volt. Annak ellenére, hogy az építési munkákat az ország katonai inváziója idején végezték, a generálkivitelező csapat megmutatta ellenállóképességét, professzionalizmusát, alkalmazkodóképességét és sikeresen befejezte az építkezést.

Célunk, hogy tovább erősítsük a nemzetközi jelenlétünket, így saját beruházásokat is megvalósítunk külföldön. Romániában jelenleg egy 220 lakásos bukaresti lakóprojekt saját fejlesztésén dolgozunk, valamint a Tordai Ipari Parkban zöldmezős beruházás keretében szivattyúállomásokat és légtechnikai berendezéseket gyártó saját üzemet épít a KÉSZ Románia. A saját fejlesztéseken túl a kolozsvári székhelyű leányvállalatunk olyan megrendelőknek dolgozott generálkivitelezőként, mint a Knauf, a Hirschmann vagy a Hella, hogy csak néhány projektet említsek. Mindezek mellett az is nagy büszkeség számunkra, hogy a villamosipari kivitelezéssel és berendezés gyártással foglalkozó KÉSZ Electric is szintet tudott lépni az elmúlt évben a román piacon. Nem hagynám ki a sorból a mérnöki szoftverfejlesztő cégünket, a Consteel Solutionst sem, ugyanis a vállalat fióktelepet hozott létre Kolozsváron, mely város mondhatni a régió IT-központja.    

 

Az azerbajdzsáni Soltanli újjáépítése kapcsán Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen nyilatkozik

Fontos lépés volt a társaságunk életében, hogy az elmúlt években végrehajtott akvizíciókkal tovább bővítettük és diverzifikáltuk a cégcsoportunk eleve széles portfolióját, például az alumínium-üveg homlokzattechnika és az energetika terén, megcélozva a külföldi piacokat is. A KÉSZ Csoport 42 éve során tulajdonképpen már minden kontinensen letehette a névjegyét különféle projektjeink és export tevékenységünk révén. Izgalmas kihívásnak ígérkezik, hogy a közeljövőben részt vehetünk az azerbajdzsáni Soltanli település újjáépítésében, amelynek tervezési munkáit már meg is kezdtük.

 

Az építőipar dinamikus átalakulása és a technológia fejlődése jelentős változásokat hozott az iparágban. Hogyan reagálnak ezekre és mit tartanak a következő időszak legfontosabb kérdéseinek iparági szinten?

Régóta hangsúlyozzuk, hogy az építőipar jelene, nem pedig a jövője a digitalizáció. Az adatvezérelt működés fontosabb, mint valaha, és ma már megvannak a megfelelő eszközeink ahhoz, hogy az adatokat kellően hatékony módon gyűjtsük, rögzítsük és hasznosítsuk. Mindez viszont a szektor gondolkodás- és attitűdváltását is igényli. Ehhez kapcsolódva fontos kiemelni, hogy az energiakrízis is kedvezőtlenül érinti az iparágat, és megrendelőink is egyre inkább elvárják a fenntarthatóságot előtérbe helyező, környezettudatos megoldásokat. Ennek hatására érezhetően elindult az átalakulás a teljes szektorban, amiben az alkalmazható BIM módszertani megoldások is segítségünkre vannak.

 

Kerekasztalbeszélgetés a BIMTalkon, a KÉSZ Csoport esmeményén

A KÉSZ Csoport célja, hogy a BIM-módszertan hazai iparági úttörőjeként cégcsoport szinten használja ezt a metodikát, a hatékony és átlátható működés, valamint a partneri bizalom erősítése érdekében, amivel lényegesen növelni tudjuk a versenyképességünket.  Egy olyan BIM-alapon történő működési rendszer kialakításán dolgozunk, amelyet minden tagvállalatunk és stratégiai partnerünk adaptálni tud. A tudásmegosztás érdekében jó gyakorlatainkat a teljes iparág felé kommunikáljuk, hiszen végső célunk a teljes szektor fejlődésének támogatása.

 

Tavaly jelent meg a KÉSZ Csoport első fenntarthatósági jelentése. Milyen terveik vannak a fenntarthatóság területén, milyen konkrét vállalásokat tettek?

A KÉSZ Csoport az iparágban az elsők között indított útjára egy ESG-szempontoknak is megfelelő fenntarthatósági programot. A feladat nagyságát mutatja, hogy a vállalatcsoport a kötelező előírásokon jóval túlmutató, 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiája 30 tagvállalat és stratégiai partner törekvéseit foglalja magában. A fenntarthatósági jelentésünkben szerepelnek a cégcsoport környezetvédelem, társadalom és vállalatirányítás területén elért eredményei és adatai, megfelelve a nemzetközileg legelterjedtebb fenntarthatósági szabvány, a GRI elvárásainak. A fenntarthatóság már üzleti, versenyképességi kérdés, amely meghatározza a finanszírozási feltételeket, továbbá a beszállítói láncban betöltött szerepünket is. Tisztában vagyunk vele, hogy sok munka vár még ránk, ennek a hosszú útnak az első lépéseit mutattuk be a KÉSZ Csoport első, 2023-as fenntarthatósági jelentésében.

A konkrétumokat nézve, a fenntarthatósági stratégiánk magában foglalja a szén-dioxid-kibocsátás 50%-os csökkentését, az energiahatékonyság 25%-os növelését és a megújuló energia 100%-os használatát 2030-ig. Ezen a téren jelentős beruházásokat indítottunk el: a cégcsoport érdekeltségébe tartozó szélerőműből származó megújuló energia 2023-tól már az áramfogyasztás felét fedezi, a fűtés- és világításkorszerűsítési, valamint egyéb épületenergetikai beruházásokkal pedig jelentős megtakarítást értünk el tavaly.

 

 

Nagy energiákat fektetünk abba is, hogy kollégáinkat és egyéb érintettjeinket edukáljuk a témában, épp ezért egy szemléletformáló kampányt indítottunk 2022-ben KÉSZ Next néven, melyet azóta is folyamatosan működtetünk. Apró lépésekben, de azt gondolom, szépen haladunk előre ezen a téren is. Bízunk benne, hogy fenntarthatósági törekvéseinkkel sokakat tudunk inspirálni az iparágon belül és azon túl is.

 

A digitalizációs átalakulás és a fenntarthatóság fontosságának témaköre mellett a szakképzett utánpótlás hiánya is jelentős probléma az építőiparban. Mit tapasztal ebből a KÉSZ Csoport?

A szakképzett munkaerő hiánya valóban komoly problémát jelent az iparágban már évek óta, ráadásul az építőiparban nagy léptékű és jelentős változások mennek végbe mind az anyaghasználat, mind a technológia területén. Épp ezért kiemelten fontos, hogy az oktatás is lépést tartson a legújabb trendekkel és a technológiai fejlődéssel. Azt gondolom, a szakképzés és oktatás területén élen járunk az iparágban, ugyanis amellett, hogy számos szakképzésben és egyetemi képzésben veszünk részt, cégcsoportunk saját ágazati képzőközponttal rendelkezik Kecskeméten és Szegeden egyaránt. Az Edupark Nonprofit Kft. oktatóinak és szakembereinek segítségével, mind a duális képzés, mind a felnőttképzés által jelentős mértékben hozzá tudunk járulni a szakképzett munkaerő hiányának csökkentéséhez az építőiparban. A két telephelyen jelenleg összesen 320 fiatal és 250 felnőtt tanulónk oktatásával foglalkozunk.

Számos tanulót a KÉSZ Csoport saját projektjein vagy üzemeiben foglalkoztatunk, illetve tanulmányaik befejeztével a végzősök jelentős számban helyezkednek el a cégcsoport valamely tagvállalatánál vagy stratégiai partnerénél munkavállalóként. Ezzel is segítjük őket abban, hogy mihamarabb el tudjanak helyezkedni a szakmájukban és valós tapasztalatokat tudjanak szerezni akár nagy presztízsű projekteken is. Mindemellett egy iparági összefogás keretein belül is igyekszünk tenni a szakemberhiány ellen. A Market Építő Zrt-vel és a Bayer Construct Zrt-vel együtt megalapítottuk a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot, ahol 12 építőipari szakmát tanulhatnak meg az iparág iránt érdeklődő fiatalok. Az oktatásban jelenleg részt vevő 200 fiatal a legmodernebb körülmények között sajátíthatja el az általa választott szakmát.

 

 

Milyen terveik vannak az idei évre? Számítanak-e fellendülésre idén?

Azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben – ahogyan már korábban is említettem - továbbra is a fenntartható, hatékony és költségkímélő módszereké, valamint a digitális transzformációé a főszerep. Még fontosabb lett a magabiztos, precíz projektmenedzsment, a beruházások kiszámíthatóságának biztosítása, és a költségek féken tartása, valamint az energiatakarékossági szempontok.

2024-ben is sok szép szakmai kihívás vár ránk, és sok tehetséges kollégánk teljesítményére lehetünk majd büszkék. Hisszük, hogy közös erővel, „Egymásra alapozva, a tudásra építve” mindenre képesek vagyunk.

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportinterjúKÉSZ Metaltech Kft.bim.GROUP Kft. EduparkTudásépítő-Team ÁKK Nonprofit Zrt.iparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés