2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Környezettudatos termelésbővítés – szakmai díjjal ismerték el a dunántúli papírgyár épületét
Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

Környezettudatos termelésbővítés – szakmai díjjal ismerték el a dunántúli papírgyár épületét

magyarepitok.hu

2024.03.27. 16:20 - Sándor Csilla

Bronztábla jelzi a Vajda-Papír Csoport dunaföldvári gyáregységének falán, hogy az épület Ipari és energetikai építmény kategóriában elnyerte az ÉVOSZ 2023. évi Építőipari Nívódíját. A beruházás generálkivitelezője a STRABAG Generálépítő Kft. volt.

Hirdetés

Ünnepség keretében leplezték le a Vajda-Papír csoport dunaföldvári gyáregységében azt a táblát, ami hirdeti az épület Ipari és energetikai építmény kategóriában elnyert szakmai elismerését.
 


A Vajda-Papír magyar családi tulajdonban lévő cég, 140 ezer tonnás éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket. Az idén 25 éves, Magyarországon piacvezető vállalat Ooops! márkájú és sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő - Skandináviába, a Baltikumba és Európa több mint 30 országába szállítja. A cég három magyarországi telephellyel rendelkezik, és 2013-tól Norvégiában is gyárat üzemeltet. Napjainkra csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. 

2021-ben 16 milliárd forintos beruházás kezdődött Dunaföldváron, amelynek célja kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása volt. A projekt részeként alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is megvalósultak.

Európa legmodernebb higiéniai-alappapírgyártó-üzemének bővítését a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezte.
 


Vajda Attila: A díj a környezetkímélő technológiák elismerése

Az táblaavató eseményen Vajda Attila, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cégcsoport 2018 óta saját maga termeli dunaföldvári üzemében a gyártáshoz szükséges higiéniai alappapír jelentős részét. Felidézte, a gyáregység bővítésének ütemeit és azt is, hogy a legutóbbi beruházás része volt a 14 212 négyzetméter alapterületű új üzemen kívül, közel 10 ezer négyzetméternyi út megépítése is. A 16 milliárdos fejlesztéssel, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forintnyi támogatást biztosított, háromszorosára növelhették a cég alappapír gyártási kapacitásait. Ezáltal Európa legnagyobb higiéniai papírgyártó kapacitása jött létre Dunaföldváron. Vajda Attila kiemelte, ez az egyik legzöldebb vállalat Magyarországon, ipari termelő vállalatok közül elsőként bocsátottak ki zöld kötvényt és készítettek ESG jelentést. Az ügyvezető igazgató úgy vélte,

az Építőipari Nívódíj is elismerése annak, hogy a higiéniai papírgyártást és a cég üzemeltetését a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósították meg. A siker nemcsak a beruházóé és a kivitelezőé jegyezte meg, hanem az itt dolgozóké is.

 


Példaértékű volt a beruházó és a kivitelezésen dolgozók együttműködése

„A nívódíj megerősítése annak, hogy a kitartó mérnöki munka és az alkotó ember teljesítménye nem marad elismerés nélkül” – fogalmazott köszöntőjében Becsky Álmos. A STRABAG műszaki területi vezetője felidézte a 2021-es évből azt a napot, amikor megbízást kapott a gyáregység kivitelezésére. Kiemelte, hogy a projekt során példaértékű volt a hazai- és külföldi tervezők, valamint a szakalvállalkozók és a megrendelők együttműködése.
 


Egyedi megoldásokkal tizenöt hónap alatt készült el a gyár bővítése

A 14 ezer négyzetméteren megvalósult új papírgyártógép csarnok és kiszolgáló létesítményeinek építése 2021 nyarán indult. A kivitelezést végző STRABAG 15 hónap alatt készült el a munkálatokkal, amelyről portálunk rendszeresen beszámolt. Az építkezés számos egyedi műszaki és szerkezeti megoldást tartalmaz. Ezek közül kiemelkedett a technológia párhuzamos szerelése az építkezés során, ami gondos szervezést és logisztikai tervezést igényelt meg a STRABAG szakembereitől. A papírgyártógépnek helyet adó épület pilléreit az extrém üzemi hőmérséklet és páratartalom, illetve a gép által keltett rezgések csillapítása miatt cölöpalapokra helyezték.

A projekt számokban:

  • az épületek tartószerkezete 15.700 t előregyártott vasbetonból készült;
  • 2.650 t betonacél (cölöpözés nélkül), 15.600 m3 beton került felhasználásra, mindez összesen mintegy 40.000 tonna vasbetont jelent;
  • csúcsidőben a technológiával együtt 250-270 fő dolgozott a projekten;
  • a beépített kábelek hossza 150.000 m;
  • a legnehezebb előregyártott vasbeton elem súlya 44,37 t, a főtartók legnagyobb fesztávolsága 28 m;

Galéria

Iparági hírekDunaföldvárStrabagVajda-Papír CsoportpapíriparÉVOSZ Építőipari Nívódíj

Hírlevél

Hirdetés