2024.07.20, Szombat
Önellátóvá fejlesztette Európa legmodernebb higiéniai papírgyárát ez a magyar cég

Önellátóvá fejlesztette Európa legmodernebb higiéniai papírgyárát ez a magyar cég

magyarepitok.hu

2022.07.19. 14:52 - Hegedűs Gergely

A Strabag kivitelezésében a CLC-Construct közreműködésével létre jött új gyáregység háromszorosára növelte a Vajda-Papír alappapír-gyártási kapacitását.

Hirdetés

Dunaföldváron július 19-én átadták a Vajda-Papír Kft. új gyáregységét. Európa legmodernebb higiéniai-alappapírgyártó-üzemének bővítését a STRABAG Generálépítő Kft. kivitelezte, a szerkezetépítő a CLC-Construct Kft. volt.

A kormányzati támogatással megvalósult 16 milliárd forintos beruházás célja a kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása volt, amely stratégiai előnyt jelent a magyar vállalatcsoport számára. A világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzeme

  • az új alappapírgyártó-csarnokot,
  • az alappapír-raktárat
  • és a cellulóz tárolási- és előkészítési területeket is magába foglaló új gyáregységgel bővült. A 14 212 négyzetméter alapterületű új üzemhez közel 10 ezer négyzetméternyi utat is építettek.

A rendhagyó szerkezettel készített óriási gyártócsarnok építéséről, valamit a projekt további építőipari kihívásairól ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Az új gép 10 millió fogyasztó igényét szolgálja ki

Az új egység fő eleme az óránként 10 tonna, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására alappapírgyártó-gép.

Az eszköz háromszorosára növeli az alappapír-gyártási kapacitását, ezáltal biztosítja a társaság önellátását alappapírból. A gép próbaüzeme július 7-én kezdődött meg.

A papírgyártógép-csarnok csaknem felét elfoglaló 66 méter hosszú, több mint 1044 tonnás papírgép éves termelési kapacitása 10 millió fogyasztó igényét szolgálja ki.
 

A fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből

A 15 hónapig tartó projekt során elkészült új gyáregységet Varga Mihály pénzügyminiszter és Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója adta át. A tárcavezető a magyar tulajdonú Vajda Papír Csoport beruházásáról elmondta, hazánkban a háztartás-higiéniai papír termékek mintegy 55 százalékát ez cégcsoport állítja elő, és az export majdnem háromnegyedét is ezek a termékek adják. "A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből, és 600 munkahely megtartása mellett 50 újat is teremt a környéken élőknek" – ismertette Varga Mihály.

A beruházáshoz a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban. A gyárbővítéssel üzembe helyezett gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a vállalat ebből származó többletbevétele várhatóan eléri az évi 30 milliárd forintot.


A tavalyi 10 százalékos bővülés után idén is növekedést várnak

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen arról beszélt, a higiéniai papírfogyasztás a koronavírus-járvány miatt megnövekedett, és ez a folyamat jelenleg is tart. Így az értékesítésben Magyarországon is jelentős a bővülési potenciál, a vállalat erre, valamint a külpiaci igények magas színvonalú kiszolgálására alapozva döntött a gyárbővítés mellett. Szavai szerint a papírgyártás termelési kapacitása az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének feltételeit.

Az eseményről az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményből kiderül: a Vajda-Papír 22 éve alakult családi vállalkozásként, jelenleg csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat.

A vállalkozás 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, ahol jelenleg 130 főt foglalkoztató gyárat működtet.

Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeiket - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta - Skandináviába, a Baltikumba, Kelet-Közép-Európa és a világ több mint 30 országába szállítják.   

A csoport árbevétele 2021-ben 10 százalékos forgalomnövekedést mutatva 52-ről 57 milliárd forintra nőtt. Idén a társaság a belföldi és exportpiacokon egyaránt jelentős árbevétel-növekedését vár.

Galéria

Mi épül?StrabagpapíriparDunaföldvárcsarnoképítésüzemépítésCLC-Construct Kft.

Hírlevél

Hirdetés