2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Példaértékű építőipari pályafutás nyert magasrangú kitüntetést
Bencze Antal, a „KE-VÍZ 21” zRt. vezérigazgatója (j) és Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára

Példaértékű építőipari pályafutás nyert magasrangú kitüntetést

magyarepitok.hu

2024.03.27. 15:11 - Hegedűs Gergely

Kemény és eredményes esztendőkre tekint vissza Bencze Antal, akinek vezetésével a KE-VÍZ lépésről lépésre vált a kelet-magyarországi térség meghatározó vállalatává.

Hirdetés

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítették Bencze Antalt, a "KE-VÍZ 21" zRt. vezérigazgatóját. A magyar tulajdonú családi vállalkozás vezetője március 14-én vette át az elismerést Fónagy Jánostól, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárától.

 


A korábbi életműdíj és Év Vállalkozója díj mellett ez is fő helyre kerül

A címeres oklevél szövege szerint Bencze Antal a kitüntetést a nyírségi régióban meghatározó vállalat vezetőjeként évtizedeken át nagy szakmai alázattal végzett munkája, valamint Nyíregyháza térségének  kulturális és társadalmi életét sokoldalúan támogató tevékenysége elismeréseként kapta meg a köztársasági elnöktől.

A vállalat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a kitüntetés fő helyre került abban a vitrinben, amelyben ott van már az 1994-ben kapott Inczédi György életműdíj, és az Év Vállalkozója elismerés.


Sokat ért az előre látó gondolkodásmód

A beszámoló Bencze Antal életművére is részletesen kitér, aki fiatal hajdúdorogiként kétkezi munkával kezdte pályáját, és Nyíregyházára 1966-ban került. Végigjárta a szakmai ranglétrát, a közműfejlesztésekben aktívan részt vett, és a rendszerváltás idejére már több, mint két évtizedes építésvezetői tevékenységgel bírt, emellett a térségben jelentős ismertséggel rendelkezett az önkormányzati vezetők körében. A rendszerváltás idején tönkrementek az állami építőipari vállalatok, így ő is mint sokan mások kényszervállalkozóként indította vállalkozását.

Az összegzés kiemeli az előre látását, miután a szakember tudta, hogy a mélyépítésben megerősödve más területek felé is kell nyitnia. Eleinte csak a csatornázásból, ivóvíz- és szennyvízvezeték-építésből állt a tevékenységük, de aztán egyre komolyabb megrendelések érkeztek. Munkájukkal elégedettek voltak, és egy-egy településen más feladatot is szerettek volna rájuk bízni. Ez hívta életre a magasépítési ágazatba való belépést a KE-VÍZ történetében.

Hangsúlyozzák, Bencze Antal bátran vállalta a kihívásokat: „Szakmai és vezetői alkalmasságát bizonyítja, hogy az idők során nem csak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, hanem Borsod-Abaúj-Zemplénben  és Hajdú-Biharban is jelentőssé vált a KE-VÍZ szerepe, regionálisan meghatározó, magyar tulajdonú családi céggé nőtte ki magát több mint kétszáz dolgozóval” – írják. „A dolgozók közül nagyon sokan az ezredforduló környékén kerültek a céghez és még mindig itt dolgoznak.”


A Nyírségből indulva a Hajdúságban és Borsodban is letették a névjegyüket

A fent leírt fejlődés eredményeként mára a KE-VÍZ egyaránt kiveszi a részét az infrastrukturális fejlesztésekből, a szennyvíz és csapadékvíz hálózatok kialakításából, valamint az árvízvédelmi rendszerek építéséből. Ugyanakkor a vállalat munkáinak fontos szeletét képezik az útépítések is. Referenciái között olyan jelentős munkák vannak, mint többek közt a Nyíregyháza környéki elkerülőknek, a megyeszékhely jelentős útfejlesztéseinek kivitelezése, akárcsak Hajdú-Bihar Vármegye jelentős útjainak, vagy Debrecen forgalmas csomópontjainak kialakítása.

Ugyanakkor a szomszédos Borsodban is egyre inkább leteszi névjegyét a társaság: elég csak a Tokaj környéki beruházásokra, a szerencsi szennyvíztelep korszerűsítésére, vagy Sárospatakon az egykori Tanítóképző Főiskola teljeskörű külső és belső renoválására gondolni, amely a Tokaj-Hegyalja Egyetem főépülete lesz.


A térség meghatározó épületeinek kivitelezésében vállaltak főszerepet

A beszámoló a magasépítés terén elért sikerekre is rámutat, kiemelve, hogy a cég neve szinte összeforrott a Nyíregyházi Állatparkkal, amelynek építésében főszerepet vállalt és vállal.

„A kategóriájában Európában első SóstóZoo látványosságai, úgy mint az Ócenárium, az India Ház, a Tarzan ösvénye és az Andok ház, mind a KE-VÍZ munkáját dicsérik. De ide tartozik a rangos szakmai díjakkal bíró Pangea Hotel, vagy a Sóstógyógyfürdő páratlan turisztikai látványosságát jelentő, zenélő és fényárban úszó szökőkút.”

A referenciák mellett a Bencze Antal és a cég számára egyaránt fontos társadalmi szerepvállalást is kifejtik. Hangsúlyozzák, Bencze Antal és a KE-VÍZ kiemelt támogatója a helyi kultúrának, a tudománynak, az egyházaknak, a sportnak, a civil szervezeteknek és az egészségügynek. „A rangos VIDOR Fesztivál, a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi Sportcentrum, a Jósa András Oktatókórház az állandó támogatottak közzé tartozik, miként megannyi jótékonysági akció” – olvasható a közleményben.


Nyugdíjasként is nap mint nap bejár a céghez

Szintén központi kérdéskör a KE-VÍZ-nél a generációváltás. Ezen a területen is az előre gondolkodás érvényesült: „Bencze Antal az első pillanattól tudatosan építette fel az utódlást, nem félve attól, hogy ez az ő pozícióját ez megingatná.”

A vezérigazgató mindkét fia felsőfokú műszaki végzettséggel bír, mindketten tagjai a felső vezetői körnek.

Ugyanakkor már harmadik generáció is jelen van a KE-VÍZ-nél: Bencze Antal unokái, Béni és Dina az egyetemi tanulmányaik mellett már dolgoznak a cégnél.

A vezérigazgató immár több mint egy évtizede nyugdíjas, de nap mint nap bejár a céghez. „Amennyiben kérik, mindenben segítséget, tanácsot ad. Teheti, hiszen hatalmas élettapasztalat és szakmai tudás birtokosa” – fogalmaz az összegzés.


„Kemény és eredményes esztendők vannak mögöttünk”

A közlemény zárásként a kitüntetett vezérigazgató gondolatait is idézi: „Ugyan a rangos elismerést én kaptam, ám ez nem csak az én érdemem. Emögött ott van valamennyi dolgozónk munkájának elismerése. Több mint három évtizedes tevékenységünk, kemény és eredményes esztendők vannak mögöttünk, és úgy vélem miként eddig is, a cég valamennyi dolgozója mindent megtesz majd azért, hogy ez továbbra is így legyen.

Miként eddig is, a legfontosabb szempont a minőség és megbízhatóság kell hogy legyen, hiszen ez nyújt megfelelő garanciát a megrendelőinknek. Ebből nem szabad engednünk, és erre nem csak az elismerés kötelez bennünket, hanem cégünk hitvallása, amivel a régió egyik meghatározó vállalata lettünk.”

Hozzátette, egy beruházás, egy projekt  sok láncszemes folyamat, annak valamennyi tagja ad valamit  a sikerhez. „Így  köszönet jár minden megrendelőnek, hiszen nélkülük nem lenne munkánk és így nem érnénk el együtt sikereket. A közös munkák természetesen nem súrlódásmentesek, ám mindannyian azon vagyunk, hogy ez csak erősítse és eredményesebbé tegye az együttműködést.”

Iparági hírekKe-Víz 21 Zrt.kitüntetés

Hírlevél

Hirdetés