2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Rekord számú résztvevőt várnak idén a Tour de Zalakaros kerékpárversenyre
Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Rekord számú résztvevőt várnak idén a Tour de Zalakaros kerékpárversenyre

magyarepitok.hu

2024.04.23. 11:04 - Bíró Beáta

A rendezvényt támogató Szabadics csapata próbatekeréssel hangolt a kétnapos eseményre.

Hirdetés

Szeptember helyett idén júniusban rendezik meg a MAPEI Tour de Zalakaros nevű, Magyarország legnagyobb amatőr kerékpárversenyét a fürdőváros környékén. A sorozatban 17., kétnapos megmérettetés részleteit sajtótájékoztatón jelentették be, majd

a festői tájon kanyargó, 34 km-es Kis-Balaton kört letekerve próbafutamon vettek részt a már regisztrált, lelkes versenyzők.

A rendezvény mára több ezer embernek nyújtott örökérvényű kerékpáros élményt, ami a résztvevőket azóta közösségé kovácsolta. A kezdetben csupán Zalakaros környékére korlátozódó esemény az elmúlt évek alatt - a nagy érdeklődésnek köszönhetően -, a dél-zalai dombvidéket és a teljes kis-balatoni térséget felölelő kerékpárversennyé nőtte ki magát. Az esemény minden korosztály számára, bármely edzettségi szinten járó hobby kerékpáros vagy aktív kikapcsolódásra vágyó turista számára lehetőséget kínál a sportolásra, felüdülésre.

 

 

Verseny a versenyben

Az ország egyik legnépszerűbb bicajos rendezvénye évek óta a Szabadics Építőipari Zrt. támogatásával valósul meg. A nyugat-magyarországi építőipari cég 2017 óta szponzorálja a kétnapos rendezvényt:

a Szabadics Ride Company Challenge mára az ország legnagyobb kerékpáros csapatversenyévé vált.

Idén június 22-23-án várja a résztvevőket a MAPEI Tour de Zalakaros. Hogy miért hozták három hónappal előre a rendezvény időpontját, Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke elmondta: „Kerékpározás szempontjából kétféle időjárás létezik. Kerékpározásra alkalmas idő és kerékpározásra kiválóan alkalmas idő. Ám reménykedünk abban, hogy nyár elején talán kiszámíthatóbb lesz az időjárás, mint szeptemberben és idén kegyesebb lesz hozzánk, mint tavaly.

 

Kovács Tamás a Szabadics Zrt. elnöke

 

A szervezőkkel együtt gondolkodva évről évre igyekeznek újítani az eseményen. „Hitünk szerint egyre jobbá válik az esemény, így egyre nehezebb újdonságot beemelni. Idén a legnagyobb változás az lesz, hogy az esti fogadás helyszínét visszavisszük a MENDAN hotelbe, mivel a tavalyi helyszín annak ellenére, hogy nagyon magas szintű kiszolgálást nyújtott, sajnos a teremkapacitásai korlátozottak, mi viszont nem szeretnénk kizárni senkit a részvételből.”

„A helyszín viszont nem változik, a zalakarosi korzónál méltóbb helyszínt nehezen találnánk. Nem változik sem a táv, sem az útvonal, a gyönyörű kis-balatoni környezetben kell a 37 km-es távot megtenni” – tette hozzá Kovács Tamás.

 

 

Tavaly rekordszámú, 71 csapat nevezett, idén ezt szeretnék feltornászni 80-ra. Ahogy az ügyvezető rendre hangsúlyozza: ez olyan, mint a Kékszalag és itt van, aki az abszolút elsőségre hajt, de a többség az magával versenyez és az elsődleges cél, hogy jó társaságban jól érezzék magukat. „Mivel csapatban kell teljesíteni, ezért ez ugyanúgy működik, mint a vállalatoknál, hogy sikert és jó eredményt csak akkor tudunk elérni, ha együttműködve, egymást segítve, egymást ösztönözve működünk együtt. Mint az életben annyi más területen.”

 

 

A fenntartható fejlődés kulcsa az egészséges ember

Az idei versenyt beharangozó sajtótájékoztatót Czimondor Nándor, Zalakaros alpolgármestere nyitotta meg. Az eseményen felszólalt Markovich Béla, a MAPEI Tour de Zalakaros névadó szponzorának ügyvezetője is, aki a cég küldetéséről beszélt. Mint mondta: építési megoldásaikkal az embereket segítik, hogy elérjék álmaikat. „Úgy gondoljuk, a fenntartható fejlődés nem csak a környezetről szól, hanem elsősorban az emberről: ha ő fizikailag, mentálisan egészséges, akkor lehet fenntartható fejlődés is. A sport pontosan az egészségről szól. Főleg a bringa, ami egy kímélő sportág, hiszen kevésbé viseli meg például a térdeket és segít az egészség megtartásában. Én mindenképpen itt leszek június 22-én és indulok a versenyen. Mindenkit biztatok, hogy nevezzen be, aki egy meghatározó kulturális, családi élményt szeretne” - lelkesített az ügyvezető.

 

Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője

 

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a Giro d’Italiával vont párhuzamot: mint mondta, egyénileg egyik versenyző sem tudna olyan jó teljesítményt nyújtani, mint amilyenre a csapat összefogásával képes. „A Tour de Zalakaros résztvevőinek, rendezőinek csapatmunkája által ez itt is megvalósul. Hangsúlyozta: mind az indulók számát, mind a lebonyolítás színvonalát tekintve benne van a TOP5 magyarországi kerékpáros eseményben.”

 

 

Próbatekeréssel készültek a júniusi megmérettetésre

A sajtótájékoztató után megalapozták a hangulatot a júniusi rendezvényhez: a regisztrált versenyzők két csapatba szerveződve letekerték a 34 km-es Kis-Balaton kört, a Madártávnál pedig közös bográcsozásra várták a versenyzőket. A hagyományokhoz híven idén is 4-5 fős csapatok nevezhetnek több kategóriában a Szabadics Ride – Company Challenge 38 km-es távjára. A második napon országúti maraton, VILLTEK Teljesítménytúra, valamint családi bringatúra teszi teljessé a lehetőségeket. A legkisebbek ingyenes gyerekversenyen vehetnek részt.

 

Galéria

Iparági hírekSzabadics Zrt.Mapei Kft.Zalakaroskerékpárversenysport

Hírlevél

Hirdetés