2024.09.29, Vasárnap
A nemzetközi terjeszkedésre fordítja a hazai lendületet a Duna Group

A nemzetközi terjeszkedésre fordítja a hazai lendületet a Duna Group

magyarepitok.hu

2024.06.26. 20:06 - Hegedűs Gergely

A közép-európai szinten is jelentős magyar cégcsoport kiugróan magas nyereséget könyvelhetett el; a jelek szerint a vállalatcsoport a forrásokat a nemzetközi piaci pozíció erősítésére használja fel.

Hirdetés

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján június 25-én megjelent a Duna Aszfalt Zrt. összevont beszámolója. A konszolidált eredménykimutatás alapján a hazai és közép-európai infrastruktúra fejlesztés meghatározó cégcsoportja a tavalyi évben 261 milliárd forintos összevont nettó árbevételt könyvelhetett el a tavalyelőtti 242,6 millárd forintos forgalom után.

Az immár hat országban jelen levő Duna Group eredménykimutatásából kitűnik, hogy az adózott eredménye tavaly jelentősen növekedett: a 2022-ben elért 13,2 milliárd forint után 2023-ban 41,7 milliárd forintra rúgott ez az összeg. Ezzel együtt a tulajdonos Szíjj László 5 milliárd forintos osztalékot vett ki. Megkeresésünkre a társaság erre azt a kommentárt adta, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a tulajdonos visszaforgatja a cég saját erőforrásainak fejlesztésére és a nemzetközi terjeszkedés kiadásainak fedezésére.

Erre enged következtetni a cégcsoportnak az összevont beszámolóból kirajzolódó összetétele: többek közt a Banimex és a WKS Duna Polska révén Lengyelországban, a Duna Constructii révén Romániában, a Rail-Via International révén Bulgáriában is jelen van a cégcsoport, igaz utóbbi megszűnés alatt állt a legutóbbi információk alapján. Ugyanakkor ahogy arról számos esetben beszámoltunk róla, a GED Africa révén szakmai és befektetői partnerként egy nagy jelentőségű afrikai infrastrukturális beruházásnak is részese a Duna Group.

Ugyanebbe az irányba mutat a vállalatcsoport növekvő és sikeres nemzetközi aktivitása is: a múlt héten egy eredményes tendernek köszönhetően a norvégiai Trondheimben avattak fel gyalogos és kerékpáros hidat, amelynek acélszerkezetét a Duna Group lengyel leányvállalata gyártotta. Szintén pár napos hír, hogy a többségében a Duna Group vállalatai alkotta konzorciumi csoport Romániában egy 240 milliárd forintos autópálya-tenderre tett ajánlatot.

A nemzetközi célkitűzések mellett a most ismertté vált eredmények hátterében a cégcsoport konzervatív osztalékpolitikája, a tevékenység fejlesztését szem előtt tartó szemlélet is felfedezhető. Ezt a következtetésünket megkeresésünkre a cégcsoport is megerősítette: a visszafektetést a Duna Csoport alapvetően a kiszolgáló vertikális ágazatainak fejlesztésére fordítja; gépekbe, munkavállalói képzésbe fektet; valamint a földrajzi diverzifikáció megvalósításába. Ettől a vállalati stratégiától várja a menedzsment a kedvező árbevétel arányos nyereség szint fenntarthatóságát a jövőben is.

Iparági hírekDuna GroupDuna Aszfalt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés