2024.09.08, Vasárnap
Egy kisebb erdőt is ültetett a Market 2023-ban
Fotók, grafika: Market Építő Zrt.

Egy kisebb erdőt is ültetett a Market 2023-ban

magyarepitok.hu, Market

2024.07.24. 13:35 - Szabó Ákos

Megjelent a cégcsoport éves fenntarthatósági beszámolója.

Hirdetés

Már a harmadik fenntarthatósági jelentését adta ki a Market Csoport – derült ki a magyar tulajdonú cégcsoport közleményéből. A Deloitte által auditált riportot a nemzetközileg legelterjedtebb GRI (Global Reporting Initiative, azaz Globális Jelentéstételi Kezdeményezés) szabvány alapján állította össze a vállalat; a publikálás időpontját pedig előrehozták annak érdekében, hogy megfeleljenek a 2023 végén megjelent ESG törvénynek.

 

 

A közleményből az is kiderül, hogy a Market Csoport jelenlegi, ötéves fenntarthatósági stratégiai időszakának a felénél jár. A vállalt célok közül többet is sikeresen teljesített már, öt év helyett három év alatt.

Hangsúlyozzák: az előrelépés egyik záloga, hogy a Market Csoport rendelkezik egy fenntarthatósági munkacsoporttal, továbbá a LEAN-módszertan sikeres bevezetésével növeli hatékonyságát mindennapi működésében. Azt is kifejtik, hogy a BIM-menedzsment csapat, a kibővült BI-adatelemző csapat és az Innovációs Osztály közreműködésével számos sikeres fenntarthatósági projekt valósulhatott meg az elmúlt időszakban.

A Market Csoport környezetvédelmi akciócsoportot hozott létre, amely az alulról jövő kezdeményezések támogatásával dolgozik a fenntartható célok megvalósításán. 2023-ban például a munkacsoport egy teljeskörű, úgynevezett anyagtárolási jegyzőkönyvet készített, amely segíti a projektek során az anyagok helyes tárolását.

 

Őshonos erdőt ültettek

 

 

A cégcsoport a biodiverzitás védelmére tett erőfeszítései részeként 2023 tavaszán 16 880 darab őshonos facsemetét ültetett a Pilisi Parkerdő területén.

A Market Építő Zrt. önkéntes kötelezettségvállalása, hogy az 5 éves stratégiai időszakban saját költségén megduplázza a projektekre ültetett fák számát. Ezzel tulajdonképpen egy klímavédelmi erdőszerkezet átalakítás valósult meg 2,1 hektáros területen, mivel az őshonos lombhullató fafajok jobban alkalmazkodnak a helyi éghajlati viszonyokhoz.

 

Az adatok mutatják meg a valódi előrelépést

A fenntarthatósági célokról beszámolva a Market Csoport konkrét számokkal mutatta be az előrelépést a 2019-es bázisévhez képest:

  • a bevételarányos ÜHG (üvegházhatású gázok) intenzitási mutató 37,5 %-kal csökkent,
  • a villamosenergia-felhasználásból eredő ÜHG-kibocsátás 24 %-kal csökkent,
  • a kommunális vízhasználás 70 %-kal csökkent;
  • az összhulladék mennyisége 39 %-kal csökkent.

Komoly pozitív visszaigazolásként tekintenek arra is, hogy az idei évben a Market Építő Zrt. nem csak felkerült a HVG és Planet Fanatics közös ESG TOP 40-es listájára, hanem díjazásban is részesült: környezeti kategóriában 3. helyezést ért el. Miután a cég már tavaly is helyett kapott ezen a listán a kilencedik helyen, úgy látják, célzott erőfeszítéseiket jól mutatja, hogy a környezeti kategóriában idén feljutottak a dobogóra.

 

 

„Büszke vagyok rá, hogy a Market Csoport mérnöki tudásán és szakmai elkötelezettségén kívül már nem csak átláthatóságával, szociális érzékenységével, hanem környezettudatosságával is mintát nyújt a magyar és regionális építőipari cégek számára. Mindezért köszönettel tartozom vezetőtársaimnak, és az ESG területekkel közvetlenül vagy közvetve foglalkozó munkatársainknak, valamint a cégcsoport összes dolgozójának”

– mondta Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. innovációért és stratégiai fejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fenntarthatósági jelentés ezen a linken érhető el, a rövidebb kivonata pedig itt olvasható. 

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.ESGfenntarthatóságzöld megoldások

Hírlevél

Hirdetés