2024.09.09, Hétfő
Különleges padló egy különleges helyszínen
Fotók: Mapei Kft.

Különleges padló egy különleges helyszínen

Forrás: Mapei Kft.

2024.08.05. 08:20

A zalaegerszegi Mindszentyneum megvalósításához számos más egyedi és modern megoldás között a Mapei termékét használták a padló építésekor.

Zalaegerszeg városa 2022 októberében nyitotta meg a Mindszentyneum Látogatóközpontot, melynek küldetése Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek és magyar politikai mártír örökségének ápolása. Az intézmény építése során a kiállítóterek padlójának készítéséhez a szakkivitelező Floorstore Kft. a Mapei ULTRATOP LOFT termékét használta, megközelítőleg 1 000 m2-es felületen.

 

 

A Mindszentyneum története

A látogatóközpont a nevét Mindszenty József hercegprímásról kapta, aki a 20. századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakja volt. Mindszenty 1917-ben érkezett hitoktatónak Zalaegerszegre, 1919-től a város plébánosa volt huszonöt éven át, később veszprémi püspökké, majd esztergomi érsekké nevezték ki.

Mindszenty József bátran kiállt a hatalom túlkapásaival szemben, emiatt hosszú üldöztetést kellett elszenvednie. Több évet töltött börtönben, majd az 1956-os forradalom során kiszabadították, és 15 éven át az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén lelt menedékre, élete utolsó 4 évét pedig Bécsben töltötte. Élete és munkássága a magyar katolikus egyház és a nemzet szabadságküzdelmeinek szimbóluma lett, ennek állít méltó örökséget a Mindszentyneum.

 

 

A látogatóközpont létrehozása

A Mindszenty József Látogatóközpont építését Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a Modern Városok Program keretein belül valósította meg 2019 és 2022 között. Az épület kialakítása során a tervezést végző TSPC Kft. és Konkrét Stúdió nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a látogatóközpont modern, mégis időtálló arculatot kapjon, amely illeszkedik Mindszenty történelmi és spirituális örökségéhez. A 4 000 m2 összterületű, 5 szintes épület építése során a generálkivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte.

 

 

A földszinten az előcsarnok, kávézó, múzeumi bolt, rendezvényközpont és egy külön bejáratú közösségi tér kapott helyet. Az első és második emeleten helyezkedik el a két kiállítótér és a kapcsolódó múzeumpedagógiai terek, míg a legfelső szinten időszaki kiállítás és rendezvénytér, illetve nagyméretű tetőterasz létesült. A pinceszinten létesült egy állandó kiállítás a helyszínen feltárt régészeti emlékek kontextusba helyezésével.

 

A különleges ULTRATOP LOFT padlók kialakítása

A pinceszinten, illetve az első és a második emeleten lévő kiállítóterek padlójának kivitelezését a Floorstore Kft. végezte a Mapei ULTRATOP LOFT termékének alkalmazásával, összesen megközelítőleg 1 000 m2 felületen.

A feladat különlegességét az adta, hogy minden szinten egyedi szín és felületi struktúra kialakítására volt szükség. A felületi struktúra tekintetében bizonyos helyiségekben csiszolt felület, máshol sima glettelt hatású felület megjelenítése volt szükséges, illetve az egyik padlón még feliratok rögzítése is extra feladatként jelentkezett.

 

 

A színek tekintetében is változatos volt a feladat: a pince szintjén földbarna, a második emeleten pedig antracitszürke színben készült el a padló. Az első emeleten volt szükség a legkomplexebb megvalósításra: itt a szürkén kívül fehér és bíborvörös színű padló is készült, utóbbira az elkészítést követően számos padlófeliratot is rá kellett festeni.

A padló kialakításánál a szakemberek első lépésként az előkészített aljzatra PRIMER SN epoxi alapozót, vittek fel QUARZO kvarchomok szórással. Erre került rá az ULTRATOP LOFT padlóbevonat a megrendelő által kért színre (fehér, vörös, földbarna, antracitszürke) keverve, arra Ultratop Base Coat alapozó került, zárórétegként pedig a MAPEFLOOR FINISH 58 W matt hatású bevonatot alkalmazták.

 

 

A tervezés és kivitelezés a teljes projekt során a padlóhoz hasonlóan különleges és exkluzív volt, így az eredmény is csodálatos lett. Méltán lett az épület 2023-ban az Év Háza pályázat közönségdíjasa, és nyerte el az Építészfórum által alapított Magyar Építészeti Díj 2023-as eseményén is a Nagyberuházások Különdíját.

A Mindszentyneum nem csupán történelmi emlékhely, hanem élő kulturális központ is, amely méltó emléket állít Mindszenty József életművének, és a Mapei büszke arra, hogy termékeivel részesévé válhatott ennek a kiemelkedő minőségű projektnek.

 

 

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.ZÁÉV Építőipari Zrt.TSPC Kft.Floorstore Kft.Konkrét Stúdió Kft.Zalaegerszegpadlóbevonatpadlógyártás