2024.09.17, Kedd
A SZABADICS Cégcsoport is elindult a fenntarthatóság felé vezető úton
magyarepitok.hu

A SZABADICS Cégcsoport is elindult a fenntarthatóság felé vezető úton

magyarepítok.hu

2024.09.10. 14:18 - Móré Levente

Az egy évig érvényes igazolás a SZABADICS Cégcsoportot a leginkább előremutató vállalatok közé emeli.

Hirdetés

Sok szó esik mostanában az ESG jelentésről, amely átfogó dokumentumként mutatja be a vállalatok környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményét. E jelentés elkészítése hamarosan kötelező lesz a legtöbb cég számára; de nem csak kényszer ez, hanem segítség is a vállalatoknak átláthatóvá tenni fenntarthatósági erőfeszítéseiket és eredményeiket a befektetők, szabályozók és a megrendelők számára.

Ezzel szemben a fenntarthatósági igazolás hivatalos elismerés, amelyet egy független szervezet ad ki, amennyiben a vállalat megfelel bizonyos fenntarthatósági kritériumoknak. Ezen okirat bizonyítja, hogy a vállalat a vonatkozó ISO 26000 szabvány keretrendszere szerinti vizsgálat alapján fenntartható módon működik.

Bár az ESG jelentés elkészítése nem igényli előzetesen fenntarthatósági okirat megszerzését, egy ilyen sokat segíthet a jelentés hitelességének növelésében és a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseinek alátámasztásában is. Ezt felismerve kérte fel a SZABADICS Csoport a felülvizsgálatot végző Green Gains Kft.-t, mint független auditort – az akkreditációval rendelkező VERIFY Agency of Sweden AB felügyelete alatt – a vizsgálat lefolytatására.

 

 

Biztonságot ad a partnereknek

„A fenntarthatóság terén végzett tevékenységünk felülvizsgálatának igazolása egy évig érvényes. E dokumentummal Magyarországon kizárólag mi rendelkezünk, hiszen a SZABADICS Csoport elsőként vetette alá magát e folyamatnak”

 – tudtuk meg Marics-Kovács Orsolyától, a SZABADICS Csoport rendszerintegrációért felelős vezetőjétől, aki hozzátette: „az auditor jelentésben értékeli tevékenységünket és jelzi, mely pontok fejlesztésével javíthatjuk fenntarthatósági érettségünket.”

„Társaságunkra – hangsúlyozta Szabadics Roland operatív igazgató – korábban is jellemző volt, hogy a piaci kihívásokra időben felkészültünk, cselekvési tervet készítettünk – elmondható, hogy innovációs törekvések hatják át a vállalatcsoport működését. E szemlélet, illetve a hosszútávú, fenntartható működésünket szem előtt tartó attitűd hozta tudatos fenntarthatósági politikánkat. A cégcsoport hároméves stratégiájában a fenntarthatóság kiemelt szerepet kapott – külön stratégiai részterületként jelenik meg.

 

 

ISO szabvány mentén vizsgálták a vállalatot

ISO 26000 Útmutató a társadalmi felelősségvállaláshoz című szabvány, valamint a hozzátartozó hitelesítési keretrendszer, úgynevezett önnyilatkozati formula segítségével történt a felmérés. Amint Marics-Kovács Orsolya részletezte:

„Egy nyitó meetinggel kezdődött a folyamat a svéd ellenőrzőszervezettel, ezt követően kaptuk meg az 50 kérdésből álló önnyilatkozati formulát, amely az ISO 26000 szabvány hét alapvető témakörére épül. Ezek mentén mutattuk be a vállalatcsoport felépítését, működését és a fenntarthatósági tevékenységünket. A válaszok dokumentált bizonyítékokkal történő alátámasztása által gyakorlatilag átvilágítottuk szervezeteink folyamatait, elért eredményeinket.”

A válaszok hitelességéről több lépcsőben győződött meg az auditor: egyrészt ellenőrizte az átadott bizonyítékokat, másrészt interjúkat készített a szervezetek különböző szintjeiről kiválasztott kollégákkal, hogy megbizonyosodjon róla: a kérdésekre adott válaszok igazak a cégcsoport teljes működésére. A Green Gains Kft. képviseletében a Verify Agency AB szerződött partnere, Simon Mónika auditor végezte a vizsgálatot, amelynek főbb szempontjai az alábbiak voltak:

  • szervezetirányítási elvek,
  • emberi jogok érvényesülése,
  • munkaügyi gyakorlatok minősége,
  • természeti környezettel szembeni gondosság,
  • megrendelőinkkel szembeni elkötelezettség,
  • közösségi részvétel tervezése, mértéke és megjelenési formái,
  • tisztességes működési gyakorlatok.  

 

 

Komoly vállalás

Nem csak a cégvezetés részéről igényelt feszült figyelmet az okirat megszerzése, az önnyilatkozat elkészítéséhez szükséges adatok összegyűjtése a napi üzletmenet mellett komoly terhet rótt a kollégákra is.

„Fordulópontot jelentett annak tudatosítása, hogy az integrált irányítási rendszereink kapcsán már évek óta ismerünk és kezelünk olyan folyamatokat, amelyek valójában a fenntarthatósági tevékenységünk részei” – mesélte Marics-Kovács Orsolya.

„A vállalatcsoport integrált irányítási vezetőjeként – folytatta – ebben látom a leglényegesebb teendőt: megfelelően informálnom kell munkatársainkat, folyamatosan bevonva őket a fenntarthatósági tevékenységünkbe.”

Létrehoztak tehát egy fenntarthatósági teamet, akik közé felsővezetők tartoznak elsősorban, illetve működtetnek egy belső nagykövetrendszert is, ahol kulcsemberek képviselik az integrált irányítási, fenntarthatósági terület eredményeit saját szervezeti egységükben. Ez nem csupán a szükséges adatokat, hanem a megfelelő visszacsatolást is biztosítja az egyes kezdeményezésekről, ami érdemben segíti azok fejlesztését, hatékony működtetését.

 

 

Versenyelőny ma fenntarthatónak lenni

„A verifikációs okirattal és a részletes zárójelentéssel egyértelmű visszajelzést kaptunk a CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) logika mentén való működésünkről, így láthatjuk azokat a részterületeket, ahol lemaradásunk van és további fejlesztés szükséges”

 – összegezte az eredményeket Szabadics Roland, megemlítve azt is: „a hitelesítés csak a kezdet; alapot nyújthat a további munkához, amely egyértelműen a folyamatos belső edukálás, a bevonódás növelése, az akciók megfogalmazása felé tereli a fókuszt, hiszen ez a verifikáció évente megismétlődik öt éven keresztül, mi pedig folyamatosan fejlődni szeretnénk.”

Az igazolás megszerzése hatékonyan követhetővé tette a vállalat fenntarthatósági tevékenységének eredményeit, mindezt egy akkreditált harmadik fél hitelesítésével és támogatásával.

„Ez természetesen növeli partnereink és egyéb érdekelt feleink bizalmát tevékenységünkkel kapcsolatban és biztosíthatja vállalatcsoportunk fenntartható működését, növekedését – így tudunk biztos jövőt nyújtani munkatársaink számára” – foglalta össze az eredményeket Marics-Kovács Orsolya, amelyek mellett Szabadics Roland kiemelte azt is:

„segítségével versenyelőnyt szerezhetünk azon piaci szereplőkkel szemben, akik nem lépnek ezen a területen, de az önnyilatkozat erős alapot biztosít a fenntarthatósági jelentésünk elkészítéséhez és az ezt körülölelő kampányunk lefolytatásához is, amelyeket ez év őszén szeretnénk megvalósítani.

 

Galéria

Iparági hírekSzabadics Zrt.ESGfenntarthatóságKörnyezetvédelem

Hírlevél

Hirdetés