2024.10.12, Szombat
Mélyből fakadó megoldás – A geotermikus energia hasznosítása új távlatokat nyit Magyarország számára
Fotók: Puskás Dávid/magyarepitok.hu

Mélyből fakadó megoldás – A geotermikus energia hasznosítása új távlatokat nyit Magyarország számára

magyarepitok.hu

2024.10.11. 10:53 - Sándor Csilla

Uniós viszonylatban Magyarország a geotermikus energiahasznosítás terén az első öt ország között helyezkedik el. E pozícióját tovább erősítheti a termelési technológiák és a földkéregre vonatkozó adatbázis fejlesztése révén. Utóbbiban kulcsszereppel bír a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) is.

Hirdetés

Hazánk földtani adottságai kedvezőek, a geotermikus energia révén, a földhő kitermelésével, a termálvizek hasznosításával kiszámítható és megfizethető energia biztosítható a háztartások és a vállalkozások számára. A sikeres beruházásokhoz azonban elengedhetetlen a korszerű és naprakész földtani térképek és mélyföldtani modellek készítése és elérhetővé tétele. Többek között ezt a feladatot is ellátja a 2021-ben létrejött Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, amely stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet kíván kialakítani a felügyelete alá tartozó valamennyi ágazatban, így a bányászat és a földtani tevékenységek területén is, melyek a biztonságos energiaellátás miatt napjainkban kiemelt fontosságúak.  

 

Fotó: Puskás Dávid/magyarepitok.hu

 

A hatóság vezetői személyes tapasztalatokat is gyűjtenek: a közelmúltban bejárást tartottak a Bayer Construct tököli geotermikus kútfúrásának területén. A delegációban részt vett Nagy László elnök, Gonda Bence stratégiai elnökhelyettes, Káldi Zoltán országos bányakapitány és Fancsik Tamás, a Földtani Szolgálat igazgatója.

 

 

Saját forrásaira támaszkodva csökkentheti hazánk az energetikai importfüggőségét

Hazánk a világ azon országai közé tartozik, amely számára a geológiai adottságai révén óriási távlatokat nyithat meg a biztonságos energiaellátás terén a termálvíz, valamint a Föld hőjének geotermikus hasznosítása. A bolygónk belső rétegeiből származó hő fúrások révén kinyerhető és villamos energiává alakítható.
A Kárpát-medencében a földkéreg vastagsága mintegy fele a kontinens átlagos értékének. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországon magasabb a felszín alatti hőmérséklet, mint Európa nagy részén, ami rendkívül előnyös a geotermikus energia hasznosításának szempontjából. Ennek érdekében elkészült egy átfogó geotermikus program.

 

 

A célkitűzés az, hogy 2030-ra a földhő felhasználásával éves szinten 1-1,5 milliárd köbméterrel csökkenthető legyen a földgáz-szükséglet.

 

Az energiaárak elszabadulása és az ellátásban fellépő zavarok, az importkitettség negatív hatásait tehát ellensúlyozhatja a geotermikus adottságok kihasználása. Az elmúlt másfél évtizedben dinamikusan fejlődött a geotermikus hőenergia kitermelése, a további bővítést segíti a Nemzeti Földhő Stratégia kidolgozása, valamint az engedélyezési rendszer rugalmasabbá tétele, a Magyar Geotermia Klaszter létrehozása is.

 

 

A sikeres beruházások alapja a mélység titkainak feltárása

2022 óta az SZTFH égisze alatt végzi tevékenységét a Földtani Szolgálat, amely a 20. század eleje óta gyűjti és építi a geofizikai adatbázisát. A hatóság vezeti az Állami Ásványi Nyersanyag és Geotermikus Energiavagyon Nyilvántartást is. A sikeres geotermikus beruházásokhoz kulcskérdés a rendelkezésre álló állami geológiai adatok szakszerű kezelése, folyamatos bővítése és a szakma számára elérhetővé tétele. Az SZTFH által vezetett állami geotermikus kutatási program fő célja, hogy a rendelkezésre álló adatállományt adatcsomagokba rendezze és az ország geotermikus szempontból kevéssé kutatott területein vizsgálatokat végezzen.

 

 

Lendületet kapott az új lelőhelyek feltárása

A 2022-ben bevezetett új jogszabályi keretrendszer kiterjed a geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására is. Az új engedélyezési keretrendszer hatékonyságát mutatja, hogy eddig több mint 100 kutatási engedélykérelem érkezett az SZTFH-hoz, és

kevesebb mint másfél év alatt meg tudtak valósulni az első sikeres fúrási beruházások.

 

Kiemelt cél a már hasznosított energiaforrások védelme is

A beadott kérelmek döntően Budapestet célozzák. Emiatt sürgetővé vált a főváros alatti térrész feltérképezése, elsősorban a budapesti termálkarsztra vonatkozó ismeretek komplex bővítése. Ezáltal növelhető ugyanis a hatósági engedélyezés hatékonysága, csökkenthető ugyanakkor a kiemelt hasznosítások földtani kockázata és továbbra is biztosítható például a történelmi fürdők vízbázisának védelme.
Az SZTFH tevékeny szerepet vállal abban, hogy országszerte egyre több, sikeres fenntartható geotermikus beruházás valósulhasson meg.

Galéria

Iparági hírekBayer Construct Zrt.TökölSzabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságageotermikus energiaföldhőNemzeti Földhő Stratégia

Hírlevél

Hirdetés