2024.10.09, Szerda
Távvezeték épült a Tisza felett
Illusztráció: MVMExpert/Youtube

Távvezeték épült a Tisza felett

magyarepitok.hu, mvmhalozat.hu

2024.10.08. 13:07 - Szabó Ákos

Az MVM Hálózat több mint 200 kilométeres szakaszon fejleszti áramhálózatát, ennek a projektsorozatnak a részeként feszítették ki a Szentes közelében a Tisza felett 50 méteres magasságban átívelő távvezetéket is.

Hirdetés

Az MVM 2182 km hosszú nagyfeszültségű hálózatának 10 százalékán végez kapacitásnövelő sodrony- és szigetelőcserét, távvezetéki rekonstrukciót, illetve épít új vezetéket - derül ki az MVM Hálózat honlapján közzétett tájékoztatóból.  Ezzel az Északkelet-Magyarországtól a Dél-Alföldig húzódó nagyfeszültségű MVM-áramhálózat több mint 200 kilométeren újul meg. Ennek egyik leglátványosabb eleme a Csongrád és Szentes között a Tisza felett már átfeszített új távvezeték.

Mint írják, az MVM Démász Áramhálózati Kft. villamosenergia-hálózatának 5,3 milliárd forintból újul meg a Csongrád és Szentes közötti szakaszon: a társaság jelenleg zajló legjelentősebb nagyfeszültségű hálózatépítési beruházásának keretében 16,8 km hosszú szakaszon épül egy 132 kV-os távvezeték.  

Ezáltal nemcsak a régióban élők energiaellátását teszik biztonságosabbá és fenntarthatóbbá, hanem az elvégzett munka eredményeként bővül a kapacitás is, így további felhasználók tudnak csatlakozni a hálózatra, ezzel pedig kiszolgálható a növekvő energiaigény is. 

 

Kezelték az ártéri építkezés jelentette kockázatokat is

Kiemelik: a projekt különlegessége abban rejlik, hogy a nagyfeszültségű vezeték egy szakasza a Tisza árterében, illetve a folyó felett húzódik, ezért a kivitelezés a megszokottnál komolyabb kihívásokkal járt.

A beruházás során számolni kellett a koratavaszi áradásokkal, továbbá az ártérben található oszlopalapok építése során az MVM az alapokat a szokásosnál szigorúbb előírások szerint az ár-, és belvíz veszély miatt a földfelszíntől számolva legalább 7 méteres magasságig kiemelve építette meg. 

 

Fotó: mvmexpert.hu

 

61 tartooszlopot állítottak

A beruházás következő fázisaként történt meg Szentes közelében a távvezeték látványos átfeszítése a Tisza felett. Az MVM Démász megrendelésére az MVM Xpert munkatársai előkötelek segítségével húzták át a távvezetéki sodronyokat a folyó jobb és bal partján, egymással szemben felállított két tartóoszlop közé, így a nagyfeszültségű távvezeték már 50 méteres magasságban húzódik a Tisza felett. 

Mint írják, a társaság a távvezetékhez szükséges 61 tartóoszlop felállítását követően kezdte meg a jelentős átviteli kapacitású, magas hőmérsékleten üzemeltethető sodronyok felhelyezését.

 

Az év végére elkészül a fejlesztés

A projektben jelenleg is zajlik a szentesi alállomás műszaki fejlesztése, ezzel pedig a meglévő vezetékek mellett újak befogadására is alkalmassá válik az alállomás.

A várhatóan 2024 végén elkészülő hálózatfejlesztésre elsősorban szegedi és kecskeméti ipari létesítmények új, illetve jelentősen megnövekedett energiaigénye, valamint a térségben a következő évek során létesülő közel húsz napelempark hálózatra csatlakozása miatt van szükség.

Iparági hírekMVM CsoportTiszatávvezetékalállomásSzentesCsongrád

Hírlevél

Hirdetés