2024.07.17, Szerda

Csaknem 900 millió forintból elkészült a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRD) Zrt. üzemeltetésében lévő gödi vízmű rekonstrukciója és fejlesztése. A zömmel uniós forrásból finanszírozott projektnek köszönhetően a Fóton és térségében élő mintegy 28 ezer ember számára több és jobb minőségű ivóvíz biztosítható - tájékoztatta a Greekmarketing Kft. ügyvezetője az MTI-t.

Máté Krisztina közölte: a DMRV Zrt. több mint 684 milliós vissza nem térítendő támogatáshoz jutott, miután sikerrel pályázott a "Duna Balparti Regionális Vízellátó rendszer Fót és térsége biztonságos ivóvízellátásának javítása" elnevezésű projektre. 
A beruházás a fóti térség ivóvíztöbblet-igényének megfelelő minőségben történő kielégítését célozza - magyarázta az ügyvezető. Hozzátette: mivel a környék ellátása egészséges ivóvízzel a helyi vízbázisokról hosszú távon már nem volt biztosítható, a gödi vízbázis termelésének növelésével oldották meg a problémát. A projekt részeként fejlesztették a Gödi Regionális Vízművet, és kiépítették a dunakeszi medencét közvetlenül tölteni képes vezetékrendszert és gépházat is. 
A gödi vízmű területén egyebek mellett 11 figyelőkutat és 20 új, nagy átmérőjű víztermelő kutat építettek (ezek víztermelő kapacitása napi 6 ezer köbméter), mintegy 9 ezer méter vízvezetéket és 717 méternyi gyűjtőcsőhálózatot fektettek le. 
Új vas- és mangánmentesítő technológiát, valamint fertőtlenítő eljárást fejlesztettek ki és építettek be - közölte Máté Krisztina.

mti

fotó: fottv.hu

VízgazdálkodásFótivóvíz