2024.06.18, Kedd
Június végén tovább finomíthatják a CSOK-ot

Június végén tovább finomíthatják a CSOK-ot

penzcentrum.hu

2016.06.20. 10:24 - Hegedűs Gergely

Fél év tapasztalatai alapján felülvizsgálják az otthonteremtési támogatás rendszerét, annak érdekében, hogy még több ember tudja igénybe venni.

Hirdetés

A penzcentrum.hu azt írja, a január 1-től életbe lépő, majd februárban két rendelettel módosított CSOK-ban több korlátozó tényező is megmutatkozott az el múlt hónapokban. Sajtóhírek szerint a kormány kész az újabb változtatásra. „Ha kell jogértelmezéssel vagy jogszabály-módosítással készek vagyunk arra, hogy ezen a helyzeten segítsünk és tényleg minél több magyar ember lakáshoz jusson”- mondta Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az RTL Klub Híradójának.

A felülvizsgálás június végén kezdődhet, ekkor ugyanis egy teljes félév adatai állnak majd rendelkezésre.

 

Kevés a 120 nap

A Pénzcentrum az egyik fő problémát az új lakások vásárlásánál azonosította. Ezek 90 százaléka ugyanis a tervezőasztalról kel el a nagy kereslet miatt, ami kizárja a támogatás igénylését, mivel a szerződés aláírásától 120 napunk van arra, hogy igényeljük a CSOK-ot. Ekkorra viszont adott készültségi fokot el kellene érnie az építkezésnek, ez a gyakorlatban szinte soha nem valósul meg, a lakásprojektek jellemzően egy év alatt készülnek el. Emiatt a lakásvásárláshoz kért kedvezmény mellé a vásárlók nem tudják benyújtani a használatba vételi engedélyt sem.

A penzcentrum.hu cikke úgy fogalmaz, ez gyakorlatilag kizárja a lakásvásárlókat a kedvezményezettek köréből, így jelenleg szinte csak építkezésre vehető fel a CSOK.

 

Két új albetét sokaknak sok

Egy további akadály a tetőtér-beépítésnél mutatkozik meg. Sokan ugyanis már meglévő családi házukra szerettek volna egy emeletet ráhúzni, vagy a tetőteret beépíteni. Mivel a rendelet ezen pontja nem egyértelmű, ezért a Pénzcentrum a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kért állásfoglalást az ügyben. Azt a választ kapták, hogy a tetőtér beépítése akkor lehetséges, ha legalább két új albetét jön létre, vagyis gyakorlatilag két lakás kialakítása szükséges a tetőtérben. Erre viszont a legtöbb családi ház nem alkalmas.

 

Az angliai igazolást nehéz megoldani

A harmadik szempont a CSOK várható módosításánál az Angliában dolgozók helyzete. A rendelet alapján ugyanis külföldi Tb-jogviszonnyal is kérhetjük a CSOK-ot, csupán a folytonosságra kell odafigyelnünk, legfeljebb 30 biztosítatlan napunk lehet az elmúlt két évben. Az angol hatóságok azonban csak adóévre tudnak igazolást kiadni, így aki nem az adóév fordulójakor igényli a támogatást, az könnyen eleshet a millióktól, mivel több, mint 30 biztosítatlan napja lesz az elmúlt két évben. A megoldást az hozhatná, ha elfogadnák a munkaviszony igazolását is egy utólagos adóhivatali igazolással.

Az Index cikke szerint ez egyébként egy általános problémának tűnik, amiről az NGM-ben is tudnak. 

 

Csak az alapoktól vagy félkészen is?

A negyedik megoldandó probléma a félkész házaknál adódik. Ha ugyanis valaki félkész házat vesz, a rendelet alapján ennek befejezésére nem lehet támogatást kérni. A rendelet pontosan kimondja, hogy új háznak (építkezés esetén) az alapoktól felépített családi ház számít.

A cikk szerint megfontolandó azon esetek kezelése, melyekben meglévő alapra vagy részben elbontott alapra szeretnénk építkezni. Továbbá azok is, melyekben a válság miatt szakadt félbe az építkezés, amit most befejeznének. A cikk azzal érvel, hogy ezen esetekben is megvalósul az új otthon, illetve ezen beruházások is támogatják az építőipart. A cikkíró hozzáteszi, elképzelhető az is, hogy a támogatásnak csak akkora részét kapják meg az építkező családok, amekkora építettségi fok szükséges az ingatlan befejezéséhez.

GazdaságCSOK

Hírlevél

Hirdetés