2024.05.24, Péntek

Összességében több mint négymilliárd forintból bővül a zalaegerszegi és nagykanizsai ipari park kapacitása. A zalai megyeszékhelyen három új csarnok épül, Nagykanizsán két és fél milliárdos bővítéshez vezettek az ipari parkban működő cégek fejlesztései.

Zalaegerszegen a Modern városok program keretében a kormány mintegy 1,6 milliárd forintot biztosít iparfejlesztésre. A három új üzemcsarnok a tudományos és technológia park címet elnyert ipari parkban épül.

A beruházás sajtótájékoztatóján Vigh László fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, az új üzemcsarnokok négyszáz új munkahelyet jelentenek a város számára. Hozzátette, idén a gazdaságfejlesztés eredményeként várhatóan ezres nagyságrendben bővülhet a foglalkoztatás a városban.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere országosan egyedülállónak nevezte a projektet. Felidézte, a kezdeti koncepció az volt, hogy az inkubátorházban működő vállalkozások határozott idejű bérleti jogviszony után saját telephelyet alakítsanak ki az ipari parkban. A tapasztalatok viszont azt mutatták, hogy a vállalkozások nem tudnak ilyen ütemben fejlődni, ezért "még egy állomás beiktatására", vagyis bérelhető üzemcsarnokokra van szükség. „A tőkeszegény kis- és középvállalkozások számára működésük és a versenyképességük szempontjából is létkérdés, hogy az elérhető áron bérelhessenek telephelyet” - hangsúlyozta a polgármester.

Az új csarnokok építése 1,34 milliárd, az iparterületek megvásárlása pedig 156 millió forintba kerül. További 100 millió forintot az északi ipari parkba vezető vasúti iparvágány, valamint a Zalaszentivánnal közös logisztikai központ megtervezésére, építési terveinek elkészítésére fordítják.    

Az iparfejlesztési támogatással és a belvárost megújító Mindszenty-projekttel együtt 7,3 milliárd forintos beruházás kezdődik a zalai megyeszékhelyen. A Modern városok program keretében kötött szerződés további három pontja tartalmaz még városfejlesztési elképzeléseket: a belvárosban új uszoda, Alsóerdőn sport- és rekreációs központ épül, emellett intermodális közösségi közlekedési csomópont létesül.

A zalai fejlesztéssel közel egy időben jelentették be, hogy mintegy két és fél milliárd forintos pályázati összeget biztosít a kormány a nagykanizsai ipari park bővítésére.

Az ipari park részeként üzemelő Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ vezetője, Mihovics Zoltán elmondta, a mostani 135 hektáros ipari park területén mintegy 120 nagy vagy közepes vállalkozás működik. Az inkubátorházban több mint 30 mikrovállalkozásnak biztosítanak helyet, folyamatos az igény újabb területek eladására, de már csak 15-16 hektárnyi szabad földterülettel rendelkezik az ipari park.

A vezető kitért arra, hogy az elmúlt hónapok üzletkötéseinek köszönhetően új telephelyet létesít idén az árufuvarozó Kanizsa Trans, illetve megkezdte munkáját a 60-70 embert foglalkoztató varrodai Minerva Team. A bútorgyártó Extra Leder Line 500 négyzetméterrel bővítette néhány éve épült telephelyét, és kéthektáros területvásárlás jóvoltából az olasz szivattyúgyártó DAB logisztikai központtal bővíti tevékenységét.

Az ipari park működését azzal is támogatják, hogy a közelmúltban kerékpárút épülhetett, de egy új járdaszakasz kialakítását is tervezik, illetve a hamarosan üzembe állítandó kerékpárkölcsönző hálózat két dokkolóállomását is itt alakították ki, mindezt a terület jobb megközelíthetősége érdekében.  

Bilicz Csaba, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években a nagykanizsai belváros rekonstrukcióját kísérve az Erzsébet tér és a Fő utca több épületének homlokzatfelújítását is elvégezték, s az idei további beruházásokkal így már a belváros szinte valamennyi épülete megújul. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy az évek óta üresen álló belvárosi üzlethelyiségekre is megnőtt az érdeklődés, várható, hogy az idei első félévben mindegyiket bérbe is tudják adni.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: hidroflit.hu)

GazdaságNagykanizsaipari parkZalaegerszegModern városok program