2024.04.15, Hétfő
Közel hatmilliárdot fektet Zalaegerszeg a vallási turizmusba
fotó: gocsejimuzeum.hu

Közel hatmilliárdot fektet Zalaegerszeg a vallási turizmusba

mti, magyarepitok.hu

2016.02.15. 07:31 - Hegedűs Gergely

Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek is lesznek a Zalaegerszegen épülő Mindszenty-múzeumban. A beruházás során felújítják a Göcseji Múzeumot, a Mária Magdolna-plébániatemplomot, a Kvártélyházat, parkolóház épül, és kialakítanak egy zarándokszállást is. A zalai város a Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokút egyik regionális központjává szeretne válni.

Hirdetés

Csaknem 5,7 milliárd forint támogatást nyújt a kormány a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, valamint az ahhoz kapcsolódó komplex kulturális és vallási turisztikai fejlesztések megvalósításához, köztük múzeum- és templomfelújításhoz, parkolóház építéséhez és zarándokszállás kialakításához.    

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a zalaegerszegi sajtótájékoztatón kifejtette, az évtizedek óta legnagyobb belvárosi beruházásnak számító fejlesztés része az új múzeum felépítése és a Göcseji Múzeum felújítása, a közeli Mária Magdolna-plébánia és a Kvártélyház rekonstrukciója, egy új parkolóház építése, illetve a botfai városrészben zarándokszállás kialakítása.

A polgármester felidézte, hogy a miniszterelnökkel tavaly áprilisban írták alá a Modern városok programja keretében hét pontból álló megállapodásukat, amelynek első, teljes költségvetési forrással rendelkező eleme a Mindszenty-emlékközpont és kapcsolódó beruházásainak megvalósítása. Tavaly december végén 500 millió forintot kapott a város a tervek előkészítésére, s ebből 163 millió forintot különítettek el a vallási turizmust is szolgáló fejlesztésekre, most pedig mintegy 5,7 milliárd forintból megkezdődhet a megvalósítás is.

Zöldmezős beruházásként épül meg a Midszentynek és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum a teljes felújításon áteső Göcseji Múzeum mellett. Konferenciaterem, irodák, közösségi helyiségek lesznek az új épületben, a meglévő múzeumban pedig új állandó várostörténeti kiállításnak adnak helyet, és bővül Németh János, Kossuth-díjas keramikusművész állandó tárlata.     

Felújítják a közelben álló Mária Magdolna-plébániatemplomot, amelybe új orgona is kerül, továbbá a közgyűlési díszteremnek és a levéltárnak helyet adó Kvártélyházat, ahol Zala megye történetét bemutató állandó kiállítást is létrehoznak. A bíróság mögötti területen a látogatóknak parkolóházat építenek, a botfai városrészben álló Hűvös-kastélyt pedig zarándokszállássá alakítják át - sorolta Balaicz Zoltán.    

A nagyszabású beruházásokról szólva kifejtette azt is, Mindszentyn kívül - akinek boldoggá avatási folyamata zajlik a Vatikánban - nincs olyan zalaegerszegi történelmi személyiség, aki országszerte és a határainkon túl is ismert volna, másrészt a vallási turizmus világszerte egyre több embert mozgat. Hozzátette, hogy az előkészítés alatt álló, Csíksomlyótól Mariazellig tartó Mária-zarándokútnak is fontos állomása, egyik regionális központja lesz majd Zalaegerszeg.

Kovács Gábor jegyző az MTI kérdésére elmondta, az idei évet szánják a Mindszenty-emlékközpont előkészítésének, tervezésének. Jövőre indul a kivitelezés, és 2018 első negyedévére szeretnék, ha készen állnának a létesítmények.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a zalai megyeszékhely fejlődésének egyik fontos állomásaként valósulhat meg a Modern városok program keretében a Mindszenty-emlékközpont.

Ennek legfontosabb szándéka, hogy méltó emléket állítsanak a bíboros emlékének, aki még plébánosként 25 éven át szolgált a városban. Mindszenty József a város életében is fontos, kiemelkedő személyiség volt, akinek ápolni, gondozni kell a kultuszát. „Ferences templomot épített, ide hívta a Notre Dame női kanonokrendet, és olyan erős hitet adott, ami ma is jellemzi Zalaegerszeget” - mondta Vigh László.

A Modern Városok program a zalai megyeszékhelyre összesen 21 milliárd forint értékben öt beruházást hoz: a Mindszenty-projekt mellett intermodiális csomópont épül, fejlesztik az északi ipari parkot, felújítják az uszodát, továbbá sport és rekreációs központ jön létre.

Mi épül?ZalaegerszegModern városok programturizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés