2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Burkolatragasztás épületszerkezetek homlokzatán
Fotók: Sika Kft.

Burkolatragasztás épületszerkezetek homlokzatán

Sika Kft.

2019.07.31. 07:46 - Hegedűs Gergely

Időjárásálló, láthatatlan, biztosan köt össze különböző anyagokat, az emberi munkaerőt és a gépi kapacitást is kíméli – ezért a legjelentősebb hazai irodai és lakásberuházásoknál is szívesen alkalmazzák a Sika megoldásait.

Hirdetés

Az urbanizáció, a modern irodaépületek, közintézmények, üzletközpontok számának növekedésével együtt jár a fényt át nem eresztő épületburkolatok ragasztása iránti igény erősödése Magyarországon. Ez nemcsak a felragasztható lapok iránti kereslet bővülését, hanem a lapok felragaszthatóságát lehetővé tevő, minőségi ragasztástechnikai anyagok iránti igény növekedését is jelenti. 

Fontossá vált a láthatatlan rögzítés

Az építészek igénye a ragasztott, rejtett rögzítés iránt érthető. Egyre többször kell ugyanis megoldaniuk nagy táblás, háttér szellőzésű, korrózió veszély nélküli felületet, ahol esztétikai okok miatt a rögzítést láthatatlan módon kell biztosítani.

A ragasztástechnikai megoldásokon belül a nem pontszerű, hanem vonalmenti ragasztás egyre nagyobb teret nyer, mivel nagy felületen hat. Ezáltal lehetővé teszi a vékonyabb lapok installálását is, ami óriási előny az építkezések helyszínén az épületburkolatok mozgatása során. Egy 3-12 milliméter vastagságú lap mozgatása ugyanis jóval kevesebb humán és gépi mozgató eszközt igényel.


Magyarországon a jelenleg futó csúcsprojektek jelentős részén is a Sika Tack Panel ragasztási rendszerét alkalmazzák

A vonalmenti ragasztás tekintetében rendszerszintű megoldást Magyarországon a Sika szállít, köszönhetően a homlokzati elemek gazdaságos és biztonságos szerelését biztosító Sika Tack-Panel technológiának.

A Sika több, mint 20 éves innovatív piaci aktivitásának köszönhetően a vonalmenti ragasztott burkolataival Magyarországon is évről-évre egyre nagyobb teret nyer a mechanikussal szemben. Egyre több kétkedő kivitelező, építész bizalmát sikerül megszerezni a nem látszó, ragasztott épületburkolat rögzítés megoldások mellett.

A technológia sikeres alkalmazására jó példa a Budapesten tavaly ősszel átadott Promenade Gardens irodaház, melynek teljes homlokzata a Sika rendszerével nyert borítást. A Váci úti irodafolyosó meghatározó irodaépületén - a Schal-Tech szakkivitelező cégnek köszönhetően - a burkolati elemek elhelyezése  Sikasil SG 500-as ragasztóval  és SikaTack Panel Rendszer ragasztással valósult meg.

A másik mintaértékű referencia a nagyszabású Tópark beruházás, melyben 2019 végéig felépülő 300 lakás, több mint 50 ezer négyzetméternyi iroda és 15 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egység mellett óvoda, szálloda, és konferenciaközpont épül fel Törökbálint határában. Magyarország legnagyobb hazai ingatlanfejlesztésében a Sika több épületben volt érintett.

Az egyik épületben iparművész által tervezett színes üveglamellákat rögzítettek Sikasil SG 500-as ragasztóval fémszerkezetre. Több irodaépületre Alukobond kompozít lemezek kerültek homlokzati burkolatként, melyeket fém tartószerkezetre ragasztottak. A strukturális ragasztások Sikasil SG 500 valamint Sika Tack Panel Rendszer ragasztásokkal készültek. Az egyik irodaépület külső homlokzatán végigfutó színes üvegkorlát üveg elemeit ragasztották fémtartószerkezetre Sikasil SG500 ragasztó felhasználásával.
 

Miből áll össze és miért előnyös a Sika megoldása?

  • A rendszer egy tartósan rugalmas ragasztóból (SikaTack-Panel vagy SikaTack Panel-50),
  • egy kétoldalt öntapadó – a lapok beállításához és távtartáshoz szükséges – szerelőszalagból (Sika Fixing Tape),
  • valamint az alapfelület szerint kiválasztott alapozókból áll (SikaTack Panel Primer, Sika Primer 210 és Sika Aktivator) épül fel.

A SikaTackPanel nagy előnye, hogy a ragasztás időjárásálló, elviseli a téli és nyári hőmérsékletváltozás viszontagságait. Továbbá egészen eltérő anyagok között nyújt biztos kapcsolatot: alumínium, rozsdamentes acél, fa, kerámia, HPL, szálcement, beton és kő.

A Sika Tack Panel Rendszer Ragasztás kiváltja a mechanikus rögzítést, melynél a sarokpont megfogás miatt feszültség keletkezik és emiatt kezdődő repedések indulhatnak el. Ennek a végeredménye az, hogy a letört, lepattogzódott sarkok csökkentik a burkolat esztétikáját.
 

Ingyenes kalkulátor támogatja a ragasztó szükséglet meghatározását

Mivel a ragasztók hosszútávú tapadási tulajdonságait a lapok hátoldali minősége, összetétele is befolyásolja,a tesztekkel kiszűrhetők a problémás esetek, mivel csak azokat a ragasztóanyag/ felületelőkészítés/lapminőség   rendszereket fogadjuk el stabilan ragaszthatónak, melyek a szigorú tesztek minden fázisában kiváló eredményt mutatnak.

A Sika a tesztelések mellett a Sika Tack Panel költségtérítés nélküli kalkulátort biztosít regisztrált ügyfelek részére. Ennek használatával meghatározható a ragasztó szükséglet, az alátámasztások középvonalának helye.

A kivitelezők körében a Sika megoldás azért is népszerű, mert a rendszer beépítését helyszíni képzéseken, üzemben, vagy üzemi körülmények között támogatja.

A fejlesztések eredményeként folyamatban van egy „Bonding excellence program” kialakítása is, mely elektronikusan egységbe foglalja a gyártást, a kivitelezést, a minőségbiztosítást; továbbá kapcsolatot biztosít a tervező, a kivitelező és a Sika Hungária Kft. között.

További információkért a rendszerrel kapcsolatban ezen a linken lapozza fel a kiadványunkat, vagy keresse kollégánkat a [email protected] címen.

KirakatSika Hungária Kft.burkolatépítőipari alapanyagokirodalakóparklakásépítés

Hírlevél

Hirdetés