2024.03.19, Kedd
Az alapanyagok útja a késztermékig: így lesz a nyers betonból tetőcserép
Fotók: blog.terranteto.hu

Az alapanyagok útja a késztermékig: így lesz a nyers betonból tetőcserép

Terrán

2022.02.10. 11:00

Egy nap alatt átlagosan 313.000 darab cserép készül el a Terrán 5 üzemében összesen.

Előző cikkünkben kezdtük kifejteni a Terrán cserepek gyártásának folyamatát, vagyis milyen utat járnak be az alapanyagok, míg a Terrán üzemeibe érkeznek. Jelen cikkünk pedig azt mutatja be,

hogyan lesz a nyers betonból kész tetőcserép.

Miután a homok, a cement, a víz és a festékanyag bekerülnek a számítógép által vezérelt keverőgépbe, annak beállításait már úgy adják meg, hogy az a legjobban megfeleljen a cseréppel szemben támasztott követelményeknek. A kezdetben formátlan, lágy betonmasszából néhány órával később ellenálló és esztétikus betoncserép válik, ugyanis a gyártógépre kerülve látványosan formálódik az alapanyag.

 

Nélkülözhetetlen az emberi munkaerő

A gyártógépbe érkezve a körforgásban lévő palettákra rásimítják az előkevert és színezett nyers betont. Ezeket a palettákat egy vágószerkezet választja el egymástól. Ennek köszönhetően a betont nemcsak a megfelelő cserép formájára alakítják, hanem méretre is vágják. Mindezt az előre programozott, automatizált gépek végzik.

A késztermék magas minősége érdekében (mind a felület, mind az élek és a vastagság tekintetében), nélkülözhetetlen a humán munkaerő. Minden egyes lépés emberi felügyeletet és beavatkozást igényel, legyen szó indításról, vezérlésről, megállításról, véletlenszerű hibák kiszűréséről, megelőző karbantartásról vagy a változó körülményekre reagáló beavatkozásról. Az 5 munkaterületre osztott gyártósoron műszakonként 8-9 ember dolgozik folyamatosan, ehhez jönnek a karbantartók, akiknek a jelenléte szintén elengedhetetlen.

A cserepek minőségét nemcsak a gyártósoron, hanem arról lekerülve is ellenőrzik. A végterméknek nagyon szigorú és előre meghatározott követelményeknek kell megfelelnie - a szilárdságot, a tömeget, valamint a méretet illetően egyaránt.

 

Megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett szárítják a cserepeket

Azok a cserepek, amelyek jól szerepeltek a minőségellenőrzésen, a nyers oldali festőbe kerülnek, ahol festékszórással, meghatározott paraméterekkel és toleranciákkal viszik fel a környezetbarát festéket a még nyers felületű betonra, a félkész termékek pedig ezután a nagy körszárítóba kerülnek.

Ez a gépezet a nyers oldalról bemenő cserepeket tárolja és szárítja a megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett, kellő időn keresztül, amíg a cserép el nem nyeri a megfelelő szilárdságot és szárazságot. Ahhoz pedig, hogy a környezeti ártalmakkal szemben még ellenállóbbá váljon a cserép, nem csak egyszer festik le.

A körszárítóból kiérkezve leválasztják a már szilárd cserepeket a sablonokról: utóbbiak visszakerülnek a gyártósor elejére, a cserepek pedig mennek tovább a szárazoldali festésre. Itt egy újabb speciális felületkezelést kapnak, amit szintén festékszórásos technikával visznek fel a cseréptípusnak megfelelő színben.
 

Fotók: blog.terranteto.hu

Több, mint 300.000 cserép készül a Terránnál naponta

A Terrán színpalettája gyakorlatilag végtelen, hiszen az akril alapú vizes emulzióból elméletben bármilyen színt elő lehet állítani.

A gyakorlatban a kínálat jóval behatároltabb, hiszen a vásárlók többsége a klasszikusabb árnyalatokat keresi. Sokáig a vörös és barna színű cserepek domináltak a piacon, ám az utóbbi években egyre népszerűbbek a szürke különböző árnyalatai, ezért az igényekhez igazodva a Terrán is bővítette színskáláját. A homogén színek mellett a mediterrán és rusztikus stílus kedvelői is megtalálják a hozzájuk illő modellt, hiszen például a Ferrara árnyalat esetében a festék színével és adagolásával játszva egészen egyedi hatást kapnak a cserepek.

Bár a gyárak kapacitása eltérő, de egy nap alatt átlagosan 313.000 darab cserép készül el az öt üzemben összesen, melyek felülete 28.500 négyzetméter. Mivel minden cserepet kétszer festenek, így naponta 57.000 négyzetméternyi felületet kezelnek – ami nagyjából nyolc focipályát tesz ki.
 


Míg a körszárítóban 6-7 órát töltenek el a cserepek a teljes száradásig, a szárazoldali festést követően már csak 20 percet száradnak. A cserepek ezt követő útjáról következő cikkünkben tájékozódhatnak.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.tetőcserépgyártás