2024.04.28, Vasárnap
Gyakori tévhitek a Generon napelemes tetőcserépről
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Gyakori tévhitek a Generon napelemes tetőcserépről

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.01.10. 18:30

A Terrán tisztaenergia-termelésre alkalmas fejlesztése jelenti az egyik legnagyobb mérföldkövet a napelem legújabb kori történetében. Egyedisége miatt számos tévhit övezi, melyek közül most a leggyakrabban előfordulókat vesszük sorra.

A Generon tetőcserépbe integrált napelem esetében minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. Tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, így a funkcionalitás mellett prémium megjelenést is biztosít neki. Bár a termék nemcsak unikális a piacon, de már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal, 3.067 kWp összteljesítménnyel bizonyított. Mindezek ellenére továbbra is sok tévhit merül fel vele kapcsolatban.

 

Tévhit: Túlmelegszik a nyári forróságban

Míg a nagytáblás rendszereknél a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja a hűtést, addig a Generon esetében

a megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés, ahonnan a felmelegedő levegő távozhat, és helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő érkezhet.

Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni. Az alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Tévhit: A sok csatlakozó növeli a meghibásodás esélyét

A Generon abban is sajátos, hogy a monokristályos szilícium szolárcellákat betoncserép hordozóra építik rá, majd ezeket sorba kötve csatlakoztatják az elektromos hálózatra, amihez a szoláriparban is évtizedek óta használt és bizonyított MC4 csatlakozókat használják.

Ezekből több tízmilliárd darab készül világszerte, így nyugodtan kijelenthető, hogy minimális a hiba kockázata.

A Terrán ezen felül garanciát vállal arra, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 25 éven belül nem csökken a névleges teljesítményérték 80%-a alá.

 

Tévhit: Egy hibás cserép az egész rendszert leállíthatja

Egy hibás cserép szinte egyáltalán nem befolyásolja a rendszer teljesítményét, mert minden modul bypass diódákkal rendelkezik, ami kizárja az áramkörből a hibás cellát. A bypass diódának árnyékolás esetén is feladata van: ilyenkor az adott panel nem vesz részt a termelésben, hanem áramkörileg ellenállásként viselkedik. A létrejött ellenálláson az átfolyó́ áram hőt generál, ami a cellák sérüléséhez vezethetne, de a dióda kiküszöböli ezt a problémát.

 

 

Tévhit: Az időjárás viszontagságai könnyen kárt okozhatnak

A legnagyobb jégesővel, széllel és egyéb mechanikai behatásokkal szemben is kiváló védelmet nyújtanak az edzett üveglapok. A minősítési eljárás ugyanolyan törésteszt keretén belül történik, mint a nagypaneles rendszereknél: bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is demonstrálva azt, mintha jégeső esne rájuk.

Mivel a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, ezért átlagos használatnál nincs olyan körülmény, ami miatt tönkremehetnének.

A több mint száz éves Terrán a vásárlók mellett az építészeket is edukatív tudásanyaggal támogatja. A gyártó egy kifejezetten a szakembereknek szóló komplex tervezéstámogató felületet kínál az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn platformmal, ahol a Generon napelemes tetőcserépről is naprakész részletes tervezői információk érhetők el. A termék a tervekbe illeszthető és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így annak esztétikai előnyét már a tervezési fázisban láthatja az építtető a látványterveken.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépnapenergiamegújuló energia