2024.08.02, Péntek
Nem kell kockán gondolkodni a kockákról
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Nem kell kockán gondolkodni a kockákról

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2024.07.10. 12:50

Magyarországon 700 ezer és egymillió közé tehető az építészeti örökségünket képező Kádár-kockák száma, amelyek többsége megjelenését tekintve és energetikailag is korszerűtlen. Azonban design, valamint zöldítés szempontjából egyaránt rengeteg lehetőséget rejtenek magukban. Nézzük, hol érdemes kezdeni, ha kockaház felújítása előtt áll.

A hőszigetelés az elsődleges lépés a zöldítés irányába, hiszen a régebben épült házaknál az gyakran hiányzik vagy elavult mind a tetőteret, mind a homlokzatot tekintve. Természetesen minden épületnél eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a hőenergia 25%-a a tetőn és 15%-a a födémen keresztül távozik, amiből kitűnik, hogy a tetőtér szigetelése semmiképp sem elhanyagolható, ha energetikai korszerűsítésen gondolkodunk.

Nem beszélve arról, hogy ahhoz, hogy pl. a július elsejétől elindult Otthonfelújítási támogatási program kínálta lehetőségeket maximálisan kihasználhassuk, a beruházással minimum 30%-os energiamegtakarítást kell elérni, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Első a tető

Attól függően kell gondoskodnunk a födém szigeteléséről, hogy a tetőteret tárolásra vagy lakótérnek szeretnénk használni. Amennyiben padlásként hasznosítjuk, a födémszerkezetre kiemelt figyelmet kell fordítani. A Kádár-kockák esetében jellemzően betongerendás és téglabetétes megoldásokkal találkozhatunk, amiket salakfeltöltéssel láttak el, de nem ritka a fafödém sem, amit náddal borítottak, majd bevakoltak, ez szolgált plafonként. Ennél a módszernél a tetőtérben a vakolt mennyezetre szigetelésként salakot vagy sarat hordtak fel, amit később újra ledeszkáztak. 

Mivel ma már ezek a módozatok energetikailag rendkívül elavultnak számítanak, a szigetelésük a legkedvezőbb ár-érték arányú beruházásnak számít. Érdemes 20-25 cm-es ásványgyapotot, esetleg EPS-t alkalmazni szigetelőanyagként.

Ha lakótérként fogjuk használni a tető alatti részt, a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR keményhab-táblákkal megfelelően gondoskodhatunk annak szigeteléséről.

A Terrán által forgalmazott MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert nagyméretű PIR-táblák alkotják, amelyek összeillesztve hézagmentesen képeznek zárt hőszigetelő réteget, így elkerülhető a hőhidak kialakulása. 

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

A jövő a részletekben rejlik

A tető állapota azonban nem csak a szigetelés szempontjából kérdéses, ha a kockaházakkal szemez. A szarufák és a tetőcserepek állapotát ugyanúgy érdemes felmérni. A régi agyagcserepek ellenállóképessége sokkal kisebb a mai megoldásokhoz képest, emellett nem rendelkeznek olyan felületkezelési eljárásokkal, amelyekkel egyrészt élettartamuk is növekszik, másrészt hozzájárulhatnak a megfelelő lakókomfort kialakításához. 

A Terrán legkönnyebb tetőcserepe, a Synus, hullámos vonalvezetésének köszönhetően a modern és a klasszikus stílusban felújított otthonokhoz egyaránt illeszkedik, ráadásul most akciósan, akár 30% kedvezménnyel juthat hozzá.

A karakteres fekete és a melegebb föld színekben elérhető modellek – típustól függően – kifinomult stílust és sima, selyemfényű felületet kölcsönző Elegant, valamint természetes megjelenést és hosszabb színvédelmet biztosító ColorSystem felületkezeléssel is elérhetők.

Gondolkodjon komplexen, látogasson el a TerranTeto.hu oldalra, hogy otthona éke korszerű és egyben esztétikus legyen.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.épületfelújításenergetikatetőcserépnapelemes tetőcserépotthonfelújítási program