2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Új vasútvonal és óriási rakodótér épülhet Fejér vármegyében
Illusztráció: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Új vasútvonal és óriási rakodótér épülhet Fejér vármegyében

magyarepitok.hu

2024.02.05. 12:27 - Sándor Csilla

Elkezdődhet az iváncsai ipari és innovációs parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra fejlesztés tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése.

Hirdetés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a 42. számú vasútvonalról elágazó Adony-Iváncsa ipari terület közötti vasúti összeköttetés megépítésére. A zöldmezős vasúti beruházás korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen valósul meg. Ez azt jelenti, hogy teljesen új infrastruktúrát kell a kivitelezőnek felépítenie. A fejlesztések összesen több mint 50 ezer négyzetméternyi területet érintenek. Mintegy 46 ezer négyzetmétert kisajátítással és a művelés alóli kivonással adnak át a kivitelezőnek.

A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyíltvonali vágány épül. Az új normál nyomtávú vágány - átadása után - az országos pályahálózat részévé válik.

A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője az uniós közbeszerzési értesítő hirdetménye szerint a V-Híd Zrt. lesz.
 

 

Négy új vasúti híd és három átjáró is létesül

A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata lesz továbbá:

  • négy új vasúti híd,
  • távközlési berendezések,
  • három szintbeni átjáró
    megépítése is.

A munkálatok során átalakítják Adony állomás felsővezeték-hálózatát, az állomási és nyíltvonali pályaszakaszon bővítik a biztosítóberendezést, 1053 méteren új állomási vágányokat építenek, továbbá 1087 méter vágányt korszerűsítenek, az állomási körzetben 3 csoport kitérőt bontanak, egyet áthelyeznek, továbbá 6 csoport új kitérőt telepítenek.

 

Húszezer négyzetméteres rakodótér épül

A fejlesztés részeként kialakítanak egy 20 ezer négyzetméteres bazaltbetonos rakodóterületet, továbbá irodákat és szociális helyiségeket létesítenek a dolgozók számára. Zajvédelmi elemeket is építenek.

***

A Fejér megyei Iváncsán, Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházásában 135 hektáron épült akkumulátorgyár a dél-koreai tulajdonú SK Innovation számára a Market Építő Zrt. kivitelezésében. A mélyépítési munkálatokat a német háttérrel rendelkező BAUER Magyarország Speciális Mélyépítő Kft., valamint a francia hátterű HBM Soletanche Bachy végezte el.

Kötött pályaIváncsaAdonyvasútépítésV-Híd Építő Zrt.vágánymodernizálásipari park

Hírlevél

Hirdetés