2024.06.19, Szerda
Lezárult a szegedi gigaberuházás első fázisa
kép: eli-alps.hu

Lezárult a szegedi gigaberuházás első fázisa

eli-alps.hu, nepszava.hu

2016.05.20. 12:19 - Antal Zsófia

Az ELI kutatóközpont épülete majdnem kész, az innovációs parkot Szeged úthálózatába is bekötik. A 70 milliárdos projekt sok magyar szakembert hazacsábíthat.

Hirdetés

A gigantikus ELI-beruházás magyarországi részének összértéke több mint 70 milliárd forint, aminek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig a magyar állam állja.

Az ELI-ALPS építésének első fázisa már lezárult, a komplexum öt épületéből négy gyakorlatilag elkészült. A központhoz vezető utak, közművek és a lézertermek szintén készen állnak. Decemberre a létesítmény képes lesz fogadni a lézereket, a második ütemben jöhet a tudományos berendezések telepítése.

Mi az az ELI?

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt keretén belül három lézeres kutatási központ létesül:

  • az ELI Beamlines (ELI-BL) Csehország Közép-Bohémiai Régiójában, Dolní Břežany-ban épül,
  • az ELI Attosecond (ELI-ALPS) Magyarországon, Szegeden,
  • míg az ELI Nuclear Physics (ELI-NP) a romániai Magurele-ben valósul meg.

A három pillér koordinációja közös, kutatási stratégiájukat egyeztetik. Az ELI a világ első olyan létesítménye lesz, amely a fény és az anyag kölcsönhatásának vizsgálatát minden eddiginél nagyobb intenzitások mellett teszi lehetővé.

Együttműködés az egyetemmel, új munkahelyek

Szeged jövője szempontjából óriási jelentőségű az ELI. Csaknem tíz éve kezdte el együtt a munkát a város és az egyetem. Az Európai Unió támogatását 2009-ben nyerte el a projekt, de csak évekkel később kezdődhetett a munka. A város az ELI mellett létrehozott egy 70 hektáros ipari, innovációs parkot is.

Az önkormányzat vállalta, hogy 2,2 milliárd forintból kiépíti a terület közlekedési infrastruktúráját. Ez azt jelenti, hogy minden irányból bekötik a területet a város úthálózatába. Botka László polgármester elmondta, a város az egyetemmel együtt minden feltételt biztosítani akar ahhoz, hogy az ELI tudományos eredményei iránt érdeklődő befektetők Szegedre jöjjenek. A lézerközponttól a tudományos eredményeken túl ugyanis új munkahelyek teremtését remélik.

Mire használják majd a lézerközpontot?

Elsődleges küldetése, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a nemzetközi tudományos közösség számára. Küldetésének másik fő eleme a lézerek tudományos és technológiai fejlesztésének elősegítése. A főbb kutatási és alkalmazási területek között szerepelnek többek között:

  • vegyérték-elektron vizsgálatok,
  • atomtörzsi-elektron vizsgálatok,
  • 4D képalkotás,
  • relativisztikus kölcsönhatások,
  • biológiai, orvosi és ipari alkalmazások.

A kivitelezéssel párhuzamosan folyik a leendő szakemberek toborzása. Az ELI alkalmazottainak száma már meghaladja a kétszázat: többek között Dél-Koreából, Ausztráliából, Olaszországból, Németországból, Dániából, Franciaországból és Belgiumból érkeznek kutatók, technológusok, mérnökök. Emellett nagyon sok magyar kutatót és mérnököt is hazacsábít majd a lehetőség, mivel a szegedi lézerközpont a külföldi kutatóhelyeknél is jobb technológiát kínál majd.

Mi épül?Szegedkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés