2024.03.29, Péntek
Layher termékek segítették az M3-as metróprojektet
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Layher termékek segítették az M3-as metróprojektet

magyarepitok.hu

2020.11.10. 11:44 - Gyöngyösi Klaudia

A metró, illetve a hozzá tartozó mozgólépcsők több százezer utas napi utazási szokásait érintik, ezért a mozgólépcsők felújításához a szakembereknek legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb megoldást kellett megtalálni, így a Layher lépcsőt választották.

Hirdetés

Layher lépcsők segítik a munkát a főváros egyik legjelentősebb közlekedési beruházásán, a napi mintegy 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal rekonstrukciójának helyszínén. Folyamatosan beszámolunk a három ütemben zajló beruházásról, melynek lépcsőépítését és a tervezését a Stabil Építő Kft. végzi, a Layher Kft. mérnökeinek segítségével.

 

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

 

A beépítendő lépcsőszerkezet megtervezése a rendelkezésre álló tervek alapján egy 3D-s mérőműszer, illetve a LayPlan állványtervező program segítségével zajlott.

A kivitelezők először a metróvonal északi szakaszát újították fel Újpest-központ és a Dózsa György út között. A projekt második ütemében pedig a Népliget és Kőbánya-Kispest közötti déli szakaszt zárták le. Jelenleg a középső, Lehel tér és Nagyvárad tér között szakaszt korszerűsítik. Az M3 metróvonal utasforgalomnak történő átadása 2022 végén várható.

 

A metró, illetve a hozzá tartozó mozgólépcsők több százezer utas napi utazását érintik. Így a mozgólépcsők felújításához a szakemberek a műszakilag és statikailag is tökéletesen helytálló Layher lépcsőt választották, hiszen ez a minőségi és megbízható német termék megfelel minden közforgalmú lépcsőkre vonatkozó előírásnak. A Layher lépcsőszerkezettel biztosítható:

  • a szakemberek közlekedése a régi lépcső eltávolítása, valamint az új lépcső beépítése során,
  • továbbá a Metró szerelvény vészhelyzeti kiürítése esetén ezen a lépcsőn történhet az evakuálás.

 

Layher lépcsők az M3-as metróprojekt helyszínén

A projekt során a Layher 750-es önálló lépcsőszerkezet került beépítésre a 30 fokos lejtésű alagútba, amely 109 cm széles, magassága pedig megállónként változó, átlagosan körülbelül 15-20 méter.

A Layher szakembereitől megtudtuk, hogy ez az ideiglenes lépcső az Allround flexibilis állványrendszer alapelemeiből, illetve standard 750-es lépcsőelemekből épült meg. Emellett egy speciális elemcsalád is belekerült, amely lehetővé teszi a 30 fokos lejtéshez való hajszálpontos igazodást.

Ez a speciális elem egy olyan egyedi csatlakozó, amely segítségével a folytatólagos, pihenőfok nélküli építés biztosított.

 

Mindezek mellett a Metró lépcsője gyerekbiztos korláttal van ellátva, ami még nagyobb biztonságot eredményez. A lépcsőkarok közé tartós és nagy teherbírású acél járólapokat helyeztek a szakemberek. Az Arany János utca és a Ferenciek terén már kész állapotban, a Corvin-negyednél és a Semmelweis Klinikák állomásokon pedig már készülnek a lépcsők, melyeknek a beszállítását éjjel végzi a Stabil Építő Kft.

 

Mit kell tudni a Layher lépcsőiről általánosságban?

A Layher lépcsők az Allround állványrendszer alapelemeiből és néhány kiegészítő felhasználásával könnyen és gyorsan felépíthetők. A vállalat kínálatában emellett többféle lépcső és lépcső kiegészítő elem megtalálható, így szinte bármilyen lépcső vagy lépcsőtorony kivitelezhető, amelyek építkezésen és közforgalomban egyaránt használhatók.

A munkaállványon történő közlekedésre olyan Layher önálló lépcsők állnak rendelkezésre, mint a Platform lépcső, amely kétféle szélességben és kétféle hosszban érhető el. A Komfort lépcső nagyobb lépcsőfokkal és szélesebb járófelülettel rendelkezik, illetve Blitz és Allround állványrendszerbe is beépíthető.

 

 

A Layher lépcsők másik része a munkaterület megközelítésére szolgál, vagy közforgalmi lépcsőként használják önálló szerkezetként, azaz lépcsőtoronyként felépítve. Ennek több fajtája is elérhető, a felhasználás függvényében kerülnek megépítésre.

A 200-as és 500-as lépcsőtornyot főként építkezésen használják. A lépcső szélességét és a pihenő hosszát a felhasználó állíthatja be. Két különálló lépcsőkar közé a kívánt hosszúságú járólapok behelyezhetők, itt a nagyobb teherbírás miatt az acél vagy Lightweight (könnyített súlyú) acél járólapokat használják gyakrabban.

 

A Layher lépcsők megfelelnek a szigorú közforgalmú előírásoknak is

A 750es lépcsőtorony építkezésen és közforgalomban - rendezvényeken, vasúti átjáróként, gyalogos forgalom átterelése - egyaránt használatos. Praktikus és közkedvelt lépcső közforgalmi környezetben, hiszen minden erre vonatkozó követelmény biztosított. Ezen lépcsőtorny esetén acél vagy Lightweight (könnyített súlyú) acél, valamint stalu, vagy alumínium/stalu járólapok is használhatók.

Ez utóbbiak rendezvényeken kiváltképp hasznosak, mivel vizuálisan vonzóbb megjelenésűek és a sima lépcsőfelület miatt még biztonságosabbak lehetnek kiemelt közforgalomban. Erre a másik megoldás a kvarchomok bevonatú üvegszálas lépcsőburkolat használata a sima lépcsőfelület érdekében. A 750-es Layher lépcsőket gyerekbiztos korláttal célszerű ellátni, amely tovább növeli a biztonságot.

 

A Layher lépcsők azon kevés termékek közé tartoznak a piacon, amelyek megfelelnek a közforgalomú lépcsőkre vonatkozó szigorú előírásoknak. Ilyen követelmények például, hogy a lépcső-teherbírásának minimum 500 kg/nm-nek kell lennie, a fokmagasság pedig maximum 17 mm lehet, emellett a fokszélesség, pihenők gyakorisága és mérete is szabályozott. A flexibilis Layher termékekkel tehát bármilyen építési helyzetre egyedi lépcsőmegoldás építhető, amely biztonságos és minden szükséges előírásnak megfelel.

Galéria

VasútfejlesztésLayher Kft.Stabil Építő Kft.M3-as metróállványzatállványozásBudapest

Hírlevél

Hirdetés