2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Megszépül a barokk-rokokó kastély, visszanyeri régi pompáját a magyar Versailles - VIDEÓ

Megszépül a barokk-rokokó kastély, visszanyeri régi pompáját a magyar Versailles - VIDEÓ

magyarepitok.hu

2024.03.26. 17:30 - Sándor Csilla

Elkészültek a fertődi Esterházy-kastély háromszintes nyugati szárnyának újabb felújítási munkálatai és megmenekült a hercegi istálló is a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) és a ZÁÉV Építőipari Zrt. és konzorciumának kivitelezésében.

Hirdetés

A magyarországi barokk-rokokó kastélyépítészet egyik legszebb és legnagyobb emléke, a fertődi Esterházy-kastély - ahogy arról számos alkalommal beszámoltunk -, több ütemben újul meg. A mostani szakasz munkálatai a nyugati szárnyban, mintegy 1800 négyzetméteres alapterületű épületrészen 2023 januárjában kezdődtek el.
 


A FÉSZ és a ZÁÉV konzorciuma a kastély háromszintes szárnyában műemléki feltárást és helyreállítást, átalakítást és felújítást is végzett. A munkálatok során számos, kultúrtörténeti szempontból kiemelkedő alkotás került elő. Például sok rétegnyi festék alól, barokk figurális ábrázolás bukkant elő.
 

A hányatott sorsú kastély

Az épület története a 18. század derekáig nyúlik vissza, amikor Esterházy Miklós megbízásából a fertődi birtok vadászkastélyának felhasználásával, felépítették Magyarország egyik legjelentősebb barokk-rokokó épületegyüttesét. Elkészülte után a kastélyban  a herceg európai viszonylatban is jelentős képzőművészeti gyűjteményt és kulturális központot hozott létre, ahol Joseph Haydn is alkotott. A család a 19. században csak időszakosan lakott Fertődön, távollétükben az otthonuk fénye is megkopott. A kastélyt a második világháborúban a szovjetek hadikórházként használták, majd az 1950-es évektől a Kertészeti Kutató Intézet költözött a falai közé, ekkor kezdték el az épület sokáig vitatott felújítását. Idővel a mezőgazdasági technikum tantermei és kollégiuma is itt kaptak helyet. Sőt, egy időben a fertődi konzervgyár telephelye és raktára a barokk épületegyüttesben működött.  
 


Kastélyszálló és Narancsház is várja a látogatókat

A fertődi kastély átfogó rekonstrukciója 2001-ben kezdődött el. Az elmúlt két évtizedben megújult a kápolna, a díszudvar, a kastélypark, a díszudvari homlokzatok és korszerűsítették az alapinfrastruktúrát. A kastélypark és a nyugati kastélykert sétányán kívül, fejlesztették a múzeumi szekciót és a hercegi lakosztályokat is. Kastélyszálló, barokk víztorony és fogadótér is létesült és többek között a díszudvar, a bábszínház, a marionettszínház a kiskastély, az egykori jószágkormányzói épület és a belső udvar is visszanyerte régi pompáját.
 


Megújul a kastély nyugati szárnya

Az Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója 2016 tavaszán kezdődött el. A kivitelezési munkálatok első szakaszát a 3H Építésziroda Kft. tervei alapján, a West Hungária Bau Kft.  - ZÁÉV Zrt. végezte el. Ekkor újították fel az úgynevezett Patkószárnyat és elkészítették az építés második üteméhez szükséges infrastruktúrát. A munka eredményeként elkészült a mintegy 1100 négyzetméternyi területű képtár, a porcelánkabinet és a múzeum kiszolgáló helyiségei. A projekt második eleme a nyugati szárny homlokzati javítását, a kőszerkezetek, szobrok restaurálást és a főpárkány újraépítését tartalmazta, kiegészítve a működési célt szolgáló villamos és gépészeti rendszerek újjáépítésével. A kastélyrész 2021-ben nyílt meg. A fertődi kastély újjászületése a nyugati szárny újabb részeinek helyreállításán kívül, az erősen leromlott állapotú hercegi istálló megmentésével folytatódott.
 


Tartószerkezeti és vízszigetelési munkákat is elvégeztek

A FÉSZ és a ZÁÉV szakemberei a nyugati szárnyban az egykor iskolaként használt épületrészeken dolgoztak. A két cég remek referenciákkal rendelkezik, korábban több felújítást is ők valósítottak meg a műemlék épületegyüttesen.

A mostani kivitelezés során a földszinti terek falain közel 200 négyzetméter felületen, utólagos injektálásos technológiával alakították ki a vízszigetelést. Közel 700 négyzetméteren felszedték a korábbi padlót és az alatta lévő talajt is elbontották – tudtuk meg Lévai Imrétől, a projekt főmérnökétől. Új rétegrendet alakítottak ki és elhelyezték a talajnedvességgel szembeni szigetelést.


A kivitelezés részeként létrehoztak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret. Továbbá 250 darab kőelem gyártásán és beépítésén kívül, 3380 négyzetméteren hagyományos és díszvakolattal látták el a tereket és közel 650 négyzetméternyi intarziás parkettát fektettek le. Mindhárom szinten tartószerkezeti munkákra is sor került, acélszerkezetű nyíláskiváltásokat építettek be.
 


Megújulás a földszinttől a padlástérig

Az elektromos és gépészeti munkálatok mellett, a megrendelő kérésére mosdó helyiségeket építettek a nyugati szárnyban. A szobákra az érték- és vagyonvédelem érdekében speciális, MABISZ szabványnak (a Magyar Biztosítók Szövetsége) megfelelő ajtókat építettek be. A beruházást követően ebben a szárnyban helyezik majd el az Esterházy-kincseket.
A tetőszerkezet felújítása, javítása is a projekt része volt. A padlástér teljes alapterületén felszedték a burkoló téglákat és eltávolították az alatta lévő salakfeltöltést. Ekkor derült ki, hogy az eredetileg tervezett rétegek nem férnek el, emiatt módosítani kellett a megtervezett rétegrenden és át kellett alakítani az elektromos és gépészeti terveket is. A födém hőszigetelését is elvégezték a munkálatok során.   
 


Sok rétegnyi festék alól kerültek elő 18. századi díszítések

A bontások és a restaurátori falkutatások során különleges falfestések kerültek elő, a kivitelezés során ezek szakszerű, részleges helyreállítása és konzerválása is megtörtént. Ezek közé tartozott a szupraport felett talált csipkés díszítőfestés. Előkerült egy régi ajtó is, amelynek megőrzése szintén a tervek átdolgozását eredményezte. A festő restaurátori munkák során több réteg mészfestés alól barokk figurális díszítést tártak fel.   

 


A restaurátorok a szobák díszítőfalainak festésén kívül, komoly szerepet kaptak a fém kályhafűtő nyílások beépítésénél, a kőszerkezetek megújításánál, valamint a fa nyílászárók rekonstrukciójánál is. A műemlékvédelmi munkálatok közül kiemelkedett a könyvtárszoba falfestményeinek restaurálása.
 


Az enyészettől mentették meg a hercegi istállót

Az épített örökség egy fontos emlékét mentette meg a ZÁÉV és a FÉSZ konzorciuma azáltal, hogy munkájával megőrizte a barokk stílusú hercegi istállót az utókornak. A szimmetrikus kialakítású 2400 négyzetméteres romos állapotú építményt benőtték a fák és a bokrok – számolt be a munkaterület átvételekor fennálló állapotokról a projekt főmérnöke.
 


Lévai Imre elmondta, a kivitelezés során elvégezték a tetőszerkezet teljes cseréjét, a fedéssel együtt. Továbbá visszaállították az istálló nyílásainak eredeti osztását. A szabadon álló épület egy téglalap alaprajzú 41x 37,3 méteres belső udvart ölel körül. Az istálló homlokzataihoz, főként a déli részhez utólag kisebb épületeket illesztettek. Ezeket az eredeti épület megőrzése érdekében elbontották. A főfalak maradtak eredetiként, a homlokzaton végig futó zárópárkányt újraépítették.

Elbontották a konzervgyár savanyító kádjait

A kivitelezés során a fa tetőszerkezet, a válaszfalakat, a lépcsőket és az egész istálló területére utólagosan beépített alulbordás vasbetonfödémet is el kellett távolítani. A bontás után vasbeton koszorú készült, amelyre újonnan építették fel a ragasztott fatartós tetőszerkezetet a keménylemezes fedéssel.
 


A bontás érintette a számos helyen többrétegű beton aljzatot is, valamint a nyugati épületszárny déli részében lévő mély savanyító vasbetonkádakat is. Utóbbiak annak emlékei, hogy a rendszerváltás előtt konzervgyár működött az épületben. A kivitelezés során megőrizték az eredeti kőlábazatokat, de az utólagos burkolatokat eltávolították. Az északi szárnyban a falakat tardosi vörös mészkővel fedték, amelyet megőriztek.
 


A kivitelezés során a beltérből a vizet az attikacsatornákból a pontszerű lefolyók falba vésett kialakításával vezetik le egy főcsatornába bekötve. Az összegyűjtött esővizet a csatornák a közeli Kelemente-patakba szállítják. Az új tetőről az esővizet az épületet körbevevő elvezető csatorna kiépítésével oldották meg. 

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.FertődFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.fertődi Esterházy-kastélyhercegi istállókastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés