2024.06.25, Kedd
Fertőd: egy fejlesztés lezárult, egy elindult

Fertőd: egy fejlesztés lezárult, egy elindult

mti

2016.01.13. 09:49 - Hegedűs Gergely

Az Esterházy-kastély hat éve tartó felújításának harmadik része a kiskastélyt érintette, melyben a rendezvényközpont irodái, a próbatermek és az öltözők kaptak helyet. Eddig 7 milliárd forint uniós és állami támogatást fordítottak a projektre, aminek már a negyedik szakasza is elkezdődött. Ebben az Esterházy-kastély nyugati szárnyát restaurálják, eközben az Esterházy-kincseket visszaviszik a Szépművészeti Múzeumból.

Hirdetés

Fertődön befejeződött az Esterházy-kastély egykori jószágkormányzói épületének, a kiskastélynak a rekonstrukciója.

Az átadón L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára felidézte, hogy az Esterházy-kastély és környezete felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. Akkor megújult többek között a díszudvar, a homlokzat, a bábszínház tetőszerkezete.

A második ütemben helyreállították például a Marionettszínházat és a narancsházat, visszaépítették a barokk víztornyot is.

A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt. Továbbá kialakítottak egy belső udvart, ami újabb rendezvényteret jelent a kastélynak. Emellett létesült egy új épületszárny és újabb műtárgyakkal gazdagodott a Mária Terézia-kiállítás, valamint berendeztek egy barokk színháztörténeti tárlatot is.

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója elmondta, hogy a kiskastélyban kapnak helyet a rendezvényközpont irodái, a próbatermek, az öltözők. Egyúttal több mint 30 képet restauráltattak a Szépművészeti Múzeummal, amelyek folyamatosan kerülnek majd vissza Eszterházára.

A negyedik fejlesztési szakasz kivitelezési munkálatai is elkezdődtek már, a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója kizárólag állami támogatásból valósul meg. Ennek részeként a kincstár visszakerül a helyére és visszaviszik az Esterházy-kincseket is a Szépművészeti Múzeumból, amelyeket egy új kiállításon lehet majd bemutatni.    

Galántai Esterházy Antal herceg kiemelte beszédében, hogy a fejlesztésekkel Eszterháza kisugárzása olyan lesz, hogy nemcsak Bécsből, hanem még messzebbről is ide fognak jönni a látogatók.  

„Az Eszterháza Kulturális Központ vagyonkezelésébe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély is, ott is felújítások lesznek idén” - jelezte L. Simon László. Utalt arra, hogy 225 éve született Széchenyi István és az évforduló alkalmából sor kerül a kastély kápolnájának a rekonstrukciójára, bővül és megújul a jelenleg is látható állandó kiállítás. Ezekre külön-külön mintegy 130 millió forintot tudnak fordítani.

Az Esterházy-kastély és környezete megújítására, a négy fejlesztési ütem beruházásainak megvalósítására összesen mintegy 7 milliárd forint állami és uniós támogatást fordíthattak eddig - összegzett Bodrogai László Anzelm.

Galéria

Mi épül?épületfelújításFertődkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés