2024.04.20, Szombat
Magyar cég nyerte a Néprajzi Múzeum tervpályázatát
kép forrása: ligetbudapest.org

Magyar cég nyerte a Néprajzi Múzeum tervpályázatát

epiteszforum.hu

2016.05.17. 13:49 - Antal Zsófia

A versenybe szállt 15 építésziroda közül a Napur pályázata lett a befutó, világhírű tervezőket is maga mögé utasítva.

Hirdetés

Az epiteszforum.hu azt írja, a Napur Architect Kft. építésziroda által vezetett konzorcium tervét találta egyhangúlag a legjobbnak a nemzetközi zsűri, így ők tervezhetik az új Néprajzi Múzeum épületét az Ötvenhatosok terére.

A Városligetet megújító projektben decemberben írták ki a múzeum épületére, ami a tervek szerint 2019-ben készül el. A pályázókról itt írtunk részletesebben.

A nyertes terv és a díjazott pályaművek ezen a linken találhatók.

A leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri

  • a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat),
  • a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia),
  • a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, zöld területi szempontokat, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését)
  • és a várható költségeket is értékelte.

A Bírálóbizottság szerint a győztes pályamű ezek alapján tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe. Emellett tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. A pályamű múzeum-működési szempontból messzemenően kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv.

A Liget Budapest közleményében az áll, az 1872-ben alapított Néprajzi Múzeum soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben. Az intézmény új, korszerű épületbe való költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak egy jelentős részét állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

Mi épül?Liget Budapest ProjektVárosliget

Hírlevél

Hirdetés