2024.06.15, Szombat
Merkbau: elkészült a győri Audi Hungaria iskolabővítésének az első üteme

Merkbau: elkészült a győri Audi Hungaria iskolabővítésének az első üteme

2015.09.24. 23:58 - Oltyán József

A világon elsőként a magyarországi gyáránál Győrben hozott létre az Audi egy óvoda-iskola-gimnázium oktatási központot.

Hirdetés

A mintegy 5 milliárd forintos beruházásnak kedden került sor az első ütemének az avatására – számolt be Merényi Jakab a kivitelezésben jelentős szerepet betöltő Merkbau csoport egyik tulajdonosa.

Mint Merényi Jakab elmondta a Merkbau csoportnak ez a feladat immár a hatodik jelentős megbízása az Audi részéről, hiszen korábban kivtelezőként több ipari csarnokot és irodaházat, illetve egyéb a gyár működéséhez szükséges építménye kivitelezésének a megbízását nyerték el. Többek között az Audival történő közvetlen együttműködést segíti, hogy a Merkbau csoport Kiskunhalas és Budapest után a haramdik főépítésvezetőségét Győrben nyitotta meg, ahonnan a régió számos kivitelezését koordinálják.

Az Audi Hungária által felújításra/bővítésre kerülő korábbi iskolaépület munkálatai során ez esetben a Merkbau  a WHB Kft-vel közös konzorciumban, mintegy egymilliárd forintos kivitelezést bonyolított le.

Befejeződött az Audi Hungaria Iskola felújításának első üteme Győrben, az ötmilliárd forintos fejlesztés révén 2017 szeptemberére az óvodai neveléstől a tizenkettedik évfolyam végéig bővül az oktatási struktúra az intézményben - hangzott el a keddi átadási ünnepségen.

    Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, a legfontosabb cél, hogy mosolygós és boldog gyermekeket láthassunk az iskolákban is, ezért a kormány számára fontos minden olyan beruházás, amely együttműködés révén tud jót hozzátenni a hazai iskolarendszerhez.
    Közölte: a mostani fejlesztés jó bizonyítéka annak a jól működő együttműködésnek, amely a kormány és a gazdasági szereplők között jött létre az elmúlt években. Hozzátette, hogy a kormány számára minden olyan fejlesztés kiemelten fontos, amely tartalmában és minőségében erősíti a hazai közoktatási rendszert. 
    A politikus elmondta, hogy a több szakaszból álló fejlesztés ötmilliárd forintos költségéhez az Európai Unió és a magyar állam 1,2 milliárd forinttal járult hozzá.
    Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere egyedülállónak nevezte a német Audi cég oktatásfejlesztő tevékenységét. Azt mondta, hogy sehol Európában nem hozott még létre az óvodától a 12. osztályig tartó nevelési struktúrát az Audi AG. Hozzátette, a vállalat ezzel új színt hozott az országba, a városba, ahol egyedülálló módon tud találkozni a német kultúra a magyar kultúrával. A fejlesztést a győri önkormányzat 300 millió forinttal támogatta.
    Helmut Seiler, az Audi Hungaria Iskola főigazgatója elmondta, hogy az intézmény 2010 szeptemberében kezdte meg működését 58 diákkal, az idei tanévet 453 tanulóval indították. 2013-ban a német külügyminisztérium külföldi német iskolaként ismerte el a kéttannyelvű oktatási intézményt, amellyel Magyarországon háromra nőtt a német iskolák száma. 


    A fejlesztés és bővítés első üteme keretében 2000 négyzetméternyi iskolaépületet újítottak fel, és több mint 5000 négyzetméteren új oktatási épületet és tornatermet építettek. A második ütem 2016 nyarára fog elkészülni, így jövő ősztől már 650 diák kezdheti meg a tanévet az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány által fenntartott intézményben, ahol a tervek szerint kereskedelmi szakképzést is indítanak - ismertette. 
    Thomas Sigi, az Audi AG személy- és szociális ügyekért felelős igazgatótanácsi tagja közölte, az oktatásnak kiemelkedő szerepe van abban, hogy megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak a vállalatnál.

Galéria

Hírlevél

Hirdetés