2024.03.19, Kedd
Évente négyszázan kaphatnak radioaktív terápiát a szegedi egyetem új részlegén

Évente négyszázan kaphatnak radioaktív terápiát a szegedi egyetem új részlegén

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.09.17. 13:03 - Antal Zsófia

Pénteken átadták a Szegedi Tudományegyetem uniós támogatás segítségével létrejött új osztályát, ahol mostantól radioizotópos kezelésekkel diagnosztizálnak és gyógyítanak.

Hirdetés

Elkészült a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetének új, 584 négyzetméteres részlege, az Izotópterápiás Osztály. A radioizotópos kezelésekre alkalmas terápiás és diagnosztikai osztályt a II. sz. Belgyógyászati és Kardiológiai Központ épületében alakították ki, s a dél-alföldi régióban hiánypótló.

A felújítással és átalakítással összesen 1,2 milliárd forintból létrejött részleget a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében egy budapesti cég, a Gold-Block Hungary Kft. valósította meg.

Pávics László intézetvezető professzor a részleg pénteki átadása előtt elmondta, hogy az intézetben radioaktív izotópokat használnak különböző anyagok követésére, és ily módon a szervezet anyagcsere-folyamatainak megjelenítésére, illetve gyógyításra. Az intézetben évente mintegy tízezer beteget vizsgálnak meg.

 

Pontosabb diagnózisok, új készítmények az intézetben

Az új részlegen a háromfejes SPECT/PET/CT-berendezéssel egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amivel pontosabb diagnózis érhető el. Hasonlóan párhuzamos megjelenítésre ad lehetőséget az intézet új ultrahang-berendezése is. Az egységben dolgozó rezidensek és szakorvosok munkáját a jelenleg elérhető legjobb minőségű értékelő munkaállomások is segítik.

Az intézetvezető elmondta, hogy az új, három kórtermes terápiás részlegnek köszönhetően a korábban végzett ambuláns kezelések mellett lehetővé válik a nagy aktivitású radioaktív készítmények alkalmazása is. Ilyen esetben addig, amíg a környezetükben tapasztalható sugárzás mértéke nem teszi lehetővé a hazaengedésüket, a páciensek a részlegen maradnak.

Az eddig bevált terápiás eljárások mellett az intézetben olyan új készítményeket is használnak majd, amelyek eddig nem voltak elérhetők Magyarországon. Az új részleg évente három-négyszáz terápia elvégzésére ad lehetőséget. Az egységet a nemzetközi standardoknak megfelelő sugárvédelmi eszközökkel és sugárbiztonsági mérőrendszerrel szerelték fel.

kórházfejlesztésMi épül?építőipari cégekSzeged

Hírlevél

Hirdetés