2024.07.20, Szombat
Market: két-három hónappal előbb készül el a Dagály
market.hu

Market: két-három hónappal előbb készül el a Dagály

MTI

2016.09.01. 13:13 - Antal Zsófia

Hetvenöt százalékos készültségi szinten áll a jövő évi budapesti vizes világbajnokság központi helyszíne.

Hirdetés

Az úszóaréna kivitelezésére eredetileg is csak 23 hónap állt rendelkezésre, de a március 31-i határidőből is jócskán sikerül faragni - tájékoztatott a kivitelező Market Építő Zrt.

„Ebben a projektben a kreativitás, a precíz munka és az összefogás találkozik" - indokolta az építkezés gyorsaságát Scheer Sándor, a Market Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. „A kivitelezési feladatok magas szintű előkészítésével, a fő acélszerkezet speciális összeszerelésével és rendkívül hatékony szerkezetépítési módok kiválasztásával - mint a tornyok csúszózsalus kivitelezése és a lelátók előre gyártott elemei - rengeteg időt sikerült nyernünk a kivitelezés során. Ehhez jön továbbá a magas létszám; jelenleg több mint 625 fő dolgozik a területen, két-három műszakban, a közműépítéseket például éjszaka végezve."

 

Itt tart most az építkezés

A 28.000 négyzetméteres, 44 méter magas úszóaréna építéséhez eddig 120 ezer köbméter földet, 4800 köbméter vizet és 11.500 kilowattóra áramot használtak fel. A 2400 tonnás acél tetőszerkezet elemei egymás mellé kifeszítve 26 méterrel hosszabbak, mint a fővárosi Szabadság híd, az épületbe pedig 375 kilométer elektromos vezeték kerül, amely másfélszer hosszabb, mint az M7-es autópálya. A csúszózsalu technika alkalmazásának köszönhetően a négy torony egy hónap alatt készült el.

Magyarország legnagyobb úszóarénájának építése 5000 embernek ad munkát. Jelenleg a gépészeti és elektromos szerelések, a 15 ezer fő befogadására alkalmas lelátó építése, a medencék burkolása és a külső homlokzatok díszburkolatának kivitelezése zajlik.

 

Művészi megjelenés és közlekedésfejlesztés is társul a projekthez

A designról a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói gondoskodnak, ők tervezték meg a jakuzzik üvegmozaikos dekorációját, ezen kívül a Hősök Falát, amelyen a vizes sportok magyar olimpikonjai szerepelnek majd, illetve Közép-Európa egyik legnagyobb interaktív falát, amely bemutatkozási lehetőséget teremt a hazai vizes sportágaknak.

Az úszóaréna építése mellett egy Budapestre és Angyalföldre koncentráló városfejlesztési program is elkezdődött, így útfelújítások zajlanak, gyalogossétányt alakítanak ki a metrómegállótól a Dagályig, továbbá tömegközlekedéssel is egyszerűbben megközelíthetővé válik a terület.

Market Építő Zrt.Mi épül?Duna Aréna

Hírlevél

Hirdetés