2024.05.30, Csütörtök
Hat órán át emelték az úszópalota 2400 tonnás tetőszerkezetét

Hat órán át emelték az úszópalota 2400 tonnás tetőszerkezetét

MTI

2016.02.19. 15:01 - Hegedűs Gergely

A Market Építő 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpával, egy hazánkban eddig nem alkalmazott technológiával rakta fel a Dagály sportkomplexum tetőszerkezetét, amit előtte a földön szereltek össze. A magyar kivitelező másokhoz képest feleannyi idő alatt építi a vizes vb helyszínét, de még erre a feszes ütemtervre is rávert hat hetet.

Hirdetés

Újabb magyar mérnöki bravúrt hajtottak végre a Dagály építkezésen, a tervezettnél hat héttel korábban került tető a Dagály Úszóarénára csütörtök éjjel - tájékoztatta Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa az MTI-t. 

A 2017-es vizes világbajnokság központi uszodájának 2400 tonnás acél tetőszerkezetet a földön szerelték össze, majd 44 méter magasan egyben a helyére került egy Magyarországon először használt speciális technológiával. Így megkezdődhet az épület homlokzatának kialakítása. „A rekordidő alatt épülő úszóarénát magyarok tervezik és építik” - emlékeztetett a kormánybiztos.

A kivitelező Market Zrt. a 2400 tonnás tömeg felemelését 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpa segítségével végezte közel hat óra alatt. Ezzel az alapépület szerkezetépítési része 90 százalékban elkészült.

A helyszíni összeszerelést négy hónap gyártás előzte meg, amit három hónapon át naponta átlagosan 50 szerelő és irányító végzett tucatnyi szerelőkosaras autó és négy daru segítségével.

A művelet így nézett ki emelés közben:

És így nézett ki a végén:

A beruházást irányító Fürjes Balázs emlékeztetett rá, hogy a 2017-es rendezésre eredetileg kijelölt Guadalajara visszalépése miatt két év alatt kell fölépíteni azt, amit mások dupla ennyi idő alatt szoktak.     

"Ez a döntés a bizalomról szólt, és nagy kockázatot vállalt a FINA. Sprintben nyomjuk a maratont, nincs más választásunk. Elvállaltuk, megcsináljuk. Ez egy olyan vizes világbajnokság lesz, ahol az első világrekord a parton születik és az építőknek kell elérnie. Minden magyar ember büszke lehet erre a teljesítményre." - fogalmazott a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, majd kiemelte, az építkezés ötezer embernek ad munkát és ötezer család megélhetését segíti.    

Fürjes Balázs jelezte, a 25 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény a versenysport mellett a széles közönség számára is nyitva áll majd. Hangsúlyozta, a beruházás több mint egy építkezés, városépítés, amelynek köszönhetően egész Angyalföld megújul. Megépült egy kilométer hosszú gát, mely megóvja a kerületet az árvíztől. Továbbá sétány épül az M3-as metróvonal Forgách utcai megállója és az úszóaréna között. Ez a világbajnokság alatt a látogatói forgalom jelentős részét fogja lebonyolítani, majd hosszú távon biztosítja az új úszóaréna és a Dagály Strandfürdő megközelítését. A környezet rendezésére is sor kerül, akárcsak a kapcsolódó közlekedés- és közműfejlesztési beruházások megvalósítására is.

Magyarország eredetileg a 2021-es vizes világbajnokságnak adott volna otthont, de a mexikói Guadalajara visszalépése után, tavaly március 11-én megkapta a 2017-es esemény rendezését.

Az uszodakomplexum 18 ezer férőhelyes lesz, a Dagály strandfürdő telkének északi részén, a Dunára merőlegesen helyezkedik el. A 13 ezres ideiglenes tribünt a világbajnokság után elbontják, így alapállapotában ötezer néző befogadására lesz alkalmas az aréna. A 25 ezer négyzetméter alapterületű, elhúzható tetővel ellátott építmény a versenyek mellett tanuszodája lesz a környékbeli kisiskolás, óvodás gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszósportnak. Az épületben két 50 méteres medence – egy versenymedence és egy edzőmedence – egy 25 méteres műugró medence és egy 12 méteres tanmedence lesz.

Galéria

Market Építő Zrt.Iparági hírekvizes vb 2017Duna Aréna

Hírlevél

Hirdetés