2024.03.19, Kedd
Széchenyi születésnapján adták át a nagycenki kastély kápolnáját

Széchenyi születésnapján adták át a nagycenki kastély kápolnáját

mti, magyarepitok.hu

2016.09.21. 14:47 - Hegedűs Gergely

A Fertődi Építő által kivitelezett projektben eltávolították az utólag beépített födémet, és rekonstruálták a kápolna elveszett berendezését.

Hirdetés

Felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját szerdán, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján.

A kivitelező Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) a kastély Múzeum-szárnyának keleti végében található kápolnát állította helyre a Közbeszerzési Hatóság honlapja szerint nettó 97 millió forintért. A soproni központú Fertődi Építő az interneten elérhető információk szerint 70 főt foglalkoztat, legutolsó éves nettó árbevétele 7,1 milliárd forint volt. Az elsősorban magasépítésben érdekelt társaság jogelődjét 1957-ben alapították, saját mérnökirodát is működtet.

 

Csak a szószék és a pad maradt meg

A kápolna a második világháborúban erősen megrongálódott, az azt követő évtizedekben pedig a helyreállítás helyett raktárként, vetítőteremként is használták. A 60-as években egy köztes födémet építettek be a kápolnába, ennek a födémnek és válaszfalaknak a bontása volt a kivitelező feladata, illetve egy fa szerkezetű karzat építése lépcsővel, valamint nyílászárók és burkolás elhelyezése.

A Széchenyi család által épített kápolna berendezéséből csupán a szószék és egy pad maradt meg, a hiányzó darabokat ezek alapján rekonstruálták a most zárult projektben.

 

Fizetőeszközzé vált a 20 ezer forintos Széchenyi-emlékérme

A kápolnát a szerdai átadón Szent Kereszt felmagasztalására szentelte fel Szalai Gábor, Nagycenk római katolikus plébánosa. A kápolnaavatás előtt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja hivatalosan is kibocsátotta az évfordulóra készült Széchenyi-emlékérméket.

A jegybank korábbi tájékoztatása szerint Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérme, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változata került forgalomba. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök, mindkettő azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Mi épül?építőipari cégektemplomfelújításNagycenk

Hírlevél

Hirdetés