2021.04.16, Péntek
Széchenyi születésnapján adták át a nagycenki kastély kápolnáját

Széchenyi születésnapján adták át a nagycenki kastély kápolnáját

mti, magyarepitok.hu

2016.09.21. 14:47 - Hegedűs Gergely

A Fertődi Építő által kivitelezett projektben eltávolították az utólag beépített födémet, és rekonstruálták a kápolna elveszett berendezését.

Hirdetés

Felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját szerdán, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján.

A kivitelező Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) a kastély Múzeum-szárnyának keleti végében található kápolnát állította helyre a Közbeszerzési Hatóság honlapja szerint nettó 97 millió forintért. A soproni központú Fertődi Építő az interneten elérhető információk szerint 70 főt foglalkoztat, legutolsó éves nettó árbevétele 7,1 milliárd forint volt. Az elsősorban magasépítésben érdekelt társaság jogelődjét 1957-ben alapították, saját mérnökirodát is működtet.

 

Csak a szószék és a pad maradt meg

A kápolna a második világháborúban erősen megrongálódott, az azt követő évtizedekben pedig a helyreállítás helyett raktárként, vetítőteremként is használták. A 60-as években egy köztes födémet építettek be a kápolnába, ennek a födémnek és válaszfalaknak a bontása volt a kivitelező feladata, illetve egy fa szerkezetű karzat építése lépcsővel, valamint nyílászárók és burkolás elhelyezése.

A Széchenyi család által épített kápolna berendezéséből csupán a szószék és egy pad maradt meg, a hiányzó darabokat ezek alapján rekonstruálták a most zárult projektben.

 

Fizetőeszközzé vált a 20 ezer forintos Széchenyi-emlékérme

A kápolnát a szerdai átadón Szent Kereszt felmagasztalására szentelte fel Szalai Gábor, Nagycenk római katolikus plébánosa. A kápolnaavatás előtt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja hivatalosan is kibocsátotta az évfordulóra készült Széchenyi-emlékérméket.

A jegybank korábbi tájékoztatása szerint Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérme, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változata került forgalomba. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök, mindkettő azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.

Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Mi épül?építőipari cégektemplomfelújításNagycenk

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés