2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új üzemet épít és környezettudatos működésre vált a BorsodChem
technavio.com

Új üzemet épít és környezettudatos működésre vált a BorsodChem

MTI

2016.11.16. 11:38 - Antal Zsófia

A környezet védelmére fókuszál a kazincbarcikai BorsodChem Zrt., amely megkezdte a vegyszeripari maradékok energiahatékony és környezetbarát semlegesítését és újrahasznosítását. A projektre több mint kétmilliárd forintot költenek.

Hirdetés

A vegyipari cég kedden közölte: a fejlesztés, mely során a nagyobb környezetterheléssel járó jelenlegi technológiát felváltja egy környezettudatosabb, energiatakarékos és gazdaságos eljárás, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 milliárd 39 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásából valósul meg. A projekt várhatóan 2018-ban fejeződik be.

A beruházásnak köszönhetően új üzem épül: ez lehetővé teszi majd, hogy a vegyipari társaság gyártóbázisainak széndioxid kibocsátása csökkenjen, jelentősen mérséklődjön a villamos-energia felhasználás, és megszűnjön a higany alkalmazása a klórtermelésben. A BorsodChem Zrt. a klórgyártásban a nátrium-klorát bontásához magas fajlagos vegyszer- és hőmennyiséget használ, amelyek mennyisége várhatóan jelentősen csökkenni fog.

A nyilvános cégadatok szerint a kínai többségi tulajdonban lévő BorsodChem 2015-ben 1,398 milliárd euró árbevételt ért el. A cég árbevételének közel egyharmada származik exportból.

Mi épül?üzemépítésKazincbarcikakörnyezetvédelmi beruházásvegyipar

Hírlevél

Hirdetés