2024.04.20, Szombat
Hamarosan elkezdődhet a Rumbach utcai zsinagóga felújítása

Hamarosan elkezdődhet a Rumbach utcai zsinagóga felújítása

magyarepitok.hu

2016.12.13. 12:33 - Hegedűs Gergely

A templomtér eredeti állapotába kerül helyreállításra a pesti belvárosban álló 143 éves épületben.

Hirdetés

A TED-en megjelent a közbeszerzés a budapesti Rumbach Sebestyén utai zsinagóga felújításának kivitelezésére. A kiírás szerint a műemlék épület rekonstrukciójának a második és a harmadik fázisát kell elvégeznie a nyertesnek az Együttélés Háza elnevezésű projektben.


Kiállító térként is lesz szerepe

A hirdetményben 5700 négyzetméteres összterületet és összesen hat szintet jelölnek meg az 1873-ban átadott zsinagógában. A munkák során teljesen el kell bontani a meglévő épületgépészeti és elektromos rendszereket, emellett a tető, a nem szükséges mennyezetek, burkolatok, liftek, nyílászárók és válaszfalak is bontásra kerülnek.

A templomtér eredeti állapotába kerül helyreállításra, mely egyben kiállító térként is funkcionál majd a kiviteli tervdokumentáció alapján. A teljes épület műemlék, ezen belül kiemelten kell kezelni a zsinagóga tér kivitelezését, amelyet jelentős részben restaurátori munkaként kell elvégezni – áll a közbeszerzés szövegében.

A kiviteli tervdokumentáció alapján új fémlemez fedés és új tetőhéjalás készül. A kiírás emellett a burkolatok, vakolatok, festések, asztalos munkák, épületgépészet, belső építészet, restaurátori munkák és a kertrendezés területén elvégzendő feladatokat is részletezi.


Többirányú felhasználás a célok között

Az MTI tavalyi híre szerint a kormány 3 milliárd forinttal támogatja a zsinagóga rekonstrukcióját, és az ott helyet kapó Együttélés Háza elnevezésű projekt. Ugyanakkor az épület új funkciójáról folyamatos egyeztetések zajlanak a zsidó szervezetek között, a szombat.org legutóbbi hírei szerint még nem született meg a végleges döntés.

A szombat.org korábban azt írta, a felújításra hirdetett tervpályázatban a multifunkcionális felhasználásra – vallás, kultúra, emlékezet – helyezték a hangsúlyt. A pályázatot a König és Wagner építész iroda nyerte meg, melynek terve az instrukciónak megfelelően az eredeti zsinagógatér helyreállítását és a többi helyiség – eredetileg rabbilakás, iroda, stb. – sokirányú felhasználását irányozta elő.

A 143 éve átadott épületet a második világháború után egyre kevésbé használták, majd az állagromlás következtében használaton kívülre került. A 90-es években állagmegóvó munkákat hajtottak végre rajta, azonban nem fejezték be a felújítást. 2006-ban a Budapesti Zsidó Hitközség visszakapta, azóta látogatható.

Mi épül?templomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés