2024.04.20, Szombat
A Kötiviép’B újítja fel a Keleti-főcsatorna létesítményeit

A Kötiviép’B újítja fel a Keleti-főcsatorna létesítményeit

magyarepitok.hu

2017.02.06. 09:43 - Hegedűs Gergely

A beruházásban többek közt megszüntetik a csatorna torkolatánál kialakult feliszapolódást, ezzel helyreáll a vízszállítási kapacitás.

Hirdetés

A KÖTIVIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft. nyerte a Keleti-főcsatorna létesítményeinek felújítására kiírt közbeszerzést. A TED-en közzétett hirdetmény szerint a szolnoki cég nettó 2,26 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kiírt beruházás többek közt tartalmazza a

  • a csaknem 100 kilométeres csatorna torkolati szakaszán a feliszapoltság megszüntetését, illetve hordalék- és uszadékterelést,
  • a csatorna beeresztőzsilipének a rekonstrukcióját,
  • a csatorna balmazújvárosi és hajdúszoboszlói bukójának az átépítését,
  • illetve bakonszegi vízleadó műtárgyának átépítését.


Ez indokolja a fejlesztést

A tivizig.hu a Keleti-főcsatorna felújításáról korábban azt írta, a fejlesztést a Komplex Tisza-tó Projekt keretében hajtják végre. A csatorna torkolati szakaszán a feliszapolódás eltávolításával helyreállítják a másodpercenként 60 köbméteres vízszállítási kapacitást. A balmazújvárosi bukó felújításával megteremtik a biztonságos üzemelés feltételeit, ezáltal lehetővé válik a szükséges vízmennyiség továbbvezetése.

A balmazújvárosi bukó (fotó: tivizig.hu)

A rossz műszaki állapota miatt csökkentett kapacitással üzemelő bakonszegi vízleadó műtárgy helyén korszerű zsilipes műtárgy épül. Ezzel biztosítható a kívánatos másodpercenként 10 köbméteres vízhozam továbbvezetése a Körös-völgybe, továbbá javítható a vízminőség.

A szolnoki székhelyű Kötiviép'B Kft.-t 1997-ben alapították, meghatározó vízépítő vállalatként számos hazai település vízközmű hálózatát építette meg. Legutóbbi éves árbevétele 10,5 milliárd forint volt, 98 főt foglalkoztat.

Mi épül?építőipari cégekvízgazdálkodásKötiviép'B Kft.

Hírlevél

Hirdetés