2024.06.15, Szombat
Megújult a történelmi borvidék központja - Borutcán sétálhatnak a honfoglaláskori településen
Fotók: tbft.hu és Panyi Miklós Facebook-oldala

Megújult a történelmi borvidék központja - Borutcán sétálhatnak a honfoglaláskori településen

Forrás: tbft.hu és magyarepitok.hu

2024.06.05. 15:40 - Sándor Csilla

Lezárult a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program egyik legjelentősebb beruházása Tarcalon, átadták a Borutcát és a megújult művelődési házat is.  

Hirdetés

Az elmúlt években a tokaji Kopasz-hegy lábánál fekvő településen olyan beruházásokat valósítottak meg, amelyek egyaránt kiszolgálják az itt élők és a térségbe látogatók igényeit is. Az 1 milliárd forint összértékű fejlesztések fókuszában az utak, járdák, építése és felújítása, valamint egy új turisztikai attrakció a Borutca megépítése állt.

Budapest és a Balaton mögé zárkózna fel a térség turizmusa

A beruházássorozat 2020-ban kezdődött el, miután Wáberer Györgyöt kinevezték a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztossá. A program célja, hogy Budapest és Balaton után, a Tokaj és a Zemplén legyen a harmadik fő turisztikai célpont Magyarországon. Továbbá az, hogy javítsák a borvidék településének megközelíthetőségét, megállítsák és visszafordítsák az elvándorlást a térségből.

 

 

Közel négy kilométer út és két kilométernyi járda épült

A tarcali fejlesztések egy új településközpont kialakítását célozták. Az elmúlt években a településen 13 helyszínen épültek illetve újultak meg a belterületi utak és járdák és ehhez kapcsolódóan kialakították a csapadék-vízelvezetőket is.
Az 1 milliárd forint összértékű fejlesztés során 3610 méter út és 1977 méter járda épült. Továbbá 7560 négyzetméternyi zöldfelületet újítottak meg. A település közterületeire padokat helyeztek ki.

 

 

A Borutca a polgári korszakot idézi vissza

A fejlesztések nyomán Tarcal idegenforgalmának növekedésére számít. A településen ennek jegyében alakították ki hazai források felhasználásával a polgári korszakot idéző a Borutcát, ahol bor- és gasztronómiai rendezvényeket rendeznek majd. Több mint ötven parkolóhely teszi könnyebbé a helyiek és a települést és annak pincészeteit és rendezvényeit felkeresők életét.

 

 

Minden igényt kielégítenek a falusi vendéglátástól a luxushotelig

A Borutca átadó ünnepségén Butta László, Tarcal polgármestere kiemelte, hogy a megújult épületeknek és utaknak köszönhetően Tarcal a falusi vendéglátásra jellemző kiadó szobától az ötcsillagos luxushotelig teljes palettával rendelkezik. Az eseményen jelen volt Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára és Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese is. Utóbbi köszöntőjében újabb, fejlesztésekről is szót ejtett, a kerékpárút-hálózat kiépítéséről és egy pezsgőüzem létrehozásáról.

Mi épül?TarcalBorutcaútépítésjárdafelújításturisztikai fejlesztésTokajTokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program

Hírlevél

Hirdetés