2024.04.20, Szombat
Nem csak renoválják, meg is újítják az ősszel leégett zuglói zsinagógát
MTI

Nem csak renoválják, meg is újítják az ősszel leégett zuglói zsinagógát

MTI

2017.03.29. 09:32 - Antal Zsófia

A felújításhoz a kormány is hozzájárul 142 millió forintos támogatással.

Hirdetés

142 millió forinttal támogatja a kormány a tavaly október 25-én leégett zuglói zsinagóga több mint százéves épületének felújítását – jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten. A kiégett zsinagóga falai között megtartott sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta: a tűzben megsérült az épület szerkezete és elpusztultak a tóratekercsek.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke kiemelte: az épületet nemcsak renoválni szeretnék, hanem meg is akarják újítani. Reményei szerint a jövő évi pészahot már a felújított zsinagógában ünnepelheti a zuglói zsidó közösség. Az elnök szólt arról is, hogy a tűz után a hazai és külföldi közösségek példaértékű összefogásról tettek tanúságot: sokan segítettek, hogy a közösség elkezdhesse a romok eltakarítását, az újjáépítés tervezését.

 

Soltész Miklós, az Emmi nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kardos Péter főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke (b-j) a kormány felújítási támogatását bejelentő sajtótájékoztatón. (fotó: MTI)

 

Kardos Péter főrabbi, a Thököly úti zsinagóga rabbija felidézte, hogy éppen a Tóra örömünnepén égtek el a zsinagóga tóratekercsei, „a zsinagóga legdrágább tartozékai.” A Thököly úti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította ortodox zsinagógává a zsidó imaegylet. Az épületet kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

műemlékfelújításMi épül?Zugló

Hírlevél

Hirdetés