2024.03.28, Csütörtök
Évi 400 elektromos buszt állít elő a Komáromban épült üzem

Évi 400 elektromos buszt állít elő a Komáromban épült üzem

mti, magyarepitok.hu

2017.04.04. 17:47 - Hegedűs Gergely

A 6,2 milliárd forint értékű beruházásban több mint 66 ezer négyzetméteres gyár jött létre a volt festőüzem területén.

Hirdetés

A kínai BYD a komáromi ipari parkban kedden megnyitotta első európai termelő üzemét. Az elektromos buszokat készítő üzemben évente négyszáz jármű előállítását tervezik. A világ legjelentősebb elektromos buszokat gyártó vállalata 300 embernek ad majd munkát az új csarnokban.

A több mint 66 ezer négyzetméteres komáromi üzemben készülő buszokat Európa nagyvárosaiban fogják használni. A helyi és távolsági buszok mellett később targoncákat és könnyű haszongépjárműveket is gyártanak Komáromban.

A 6,2 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott.


Évi félmillió jármű 50 országban

Nem sokáig lesz a magyarországi az egyetlen európai BYD-üzem, a társaság két hete vásárolt egy 80 ezer négyzetméteres, buszgyártásra alkalmas helyszínt a Párizstól északra fekvő Beauvais-ban. A tervek szerint a magyarországi gyár állítja elő azon buszok alvázszerkezetét is, amit egy brit partnerkapcsolat keretében az Egyesült Királyságban, valamint a készülő franciaországi gyárban szerelnek össze.

A világ több mint 50 országában működő kínai cég évente több mint félmillió járművet készít. A BYD 2008-ban jelent meg Magyarországon, amikor megvásárolta a Komáromi Ipari Parkban a dél-koreai Mirae műanyag alkatrészeket festő, 18 ezer négyzetméteres gyárát. Az üzemet a Nokia kivonulása miatt bezárták, most azonban a buszgyár telephelye lett.

Mi épül?autóiparKomárom

Hírlevél

Hirdetés