2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Patinás győri palotát varázsol újjá az építőipari gyártó
kisalfold.hu

Patinás győri palotát varázsol újjá az építőipari gyártó

kisalfold.hu

2017.10.05. 10:34 - Antal Zsófia

A Leier cégcsoport az egykori MTESZ-székházat irodaházzá alakítja bérbeadás céljából, a helyi védettségű épület építészeti értékeit restaurálják és megőrzik.

Hirdetés

A Leier csoport még tavaly év végén vásárolta meg Győrben a Szent István úton álló sarokpalotát, hogy elsősorban irodaházzá alakítsa egy leendő bérlő számára. A most 113 éves épületet várhatóan 2018 harmadik negyedévére újítják fel félmilliárd forintból. A valaha kamarai székháznak épült ingatlan északi részéből egy darabot már kibontottak a készülő mélygarázs kedvéért, ezt később visszaépítik. A 250 négyzetméteres mélygarázs és az udvari parkoló elkészülte után következhet a teljes felújítás.

Összesen 1000 négyzetméternyi bérelhető irodát alakítanak ki három szinten, a tetőtérben pedig – annak megemelése nélkül – egy 130 és egy 150 négyzetméteres, tetőteraszos penthouse lakás születik, amikhez külön lift vezet majd. Az irodák és a lakások is bérelhetők lesznek.

fotó: kisalfold.hu

Mártonné dr. Baj Mária, a Leier ügyvezető igazgatója a kisalfold.hu-nak elmondta: a Leier a győri védettségű épület legfőbb építészeti értékének a köralapú aulát tartja, amibe beletartozik a kapriorai márványból készült lépcső, a kovácsoltvas korlát, az ólomüveg ablak és a kupola is. Ezeket felújíttatva meghagyják, akárcsak a külső homlokzatot és a hozzá tartozó szobrokat, amelyeknek a restaurálását egy győri cég fogja elvégezni. A homlokzat színe nem változik.

 

Az épület története
A sarokpalota eredetileg kamarai székháznak épült, benne első közgyűlését 1904. november 3-án tartotta a Győri Iparkamara. Az állam a kamarák megszüntetésével az épületet az MTESZ-nek adta 1948-ban. Az elmúlt években a TIT Pannon Egyesület használta, de csak a földszintet, a fenti 700 négyzetméter jó ideje üresen állt.

 

A Magyarországon 1990 óta jelenlévő osztrák Leier cégcsoport idén júliusban jelentette be, hogy összesen 7,1 milliárdból fejleszti kapacitásait.

GyőrLeier Hungária Kft.Iparági híreklakásépítésingatlanfejlesztésiroda

Hírlevél

Hirdetés