2024.04.23, Kedd
Több száz év történelmét mesélik Tolna megye megújuló templomai
Decs, református templom (mapio.net)

Több száz év történelmét mesélik Tolna megye megújuló templomai

MTI

2017.10.02. 12:40 - Antal Zsófia

A falukép javítását szolgáló vidékfejlesztési támogatással rekonstruálnak öt templomot, melyek román, gótikus és barokk jegyeket is őriznek, egészen a 13. századig visszanyúlva.

Hirdetés

Decs református temploma csaknem 50 millió forintból újul meg, ehhez 34 milliós támogatást nyert el az egyházközség - mondta Papp Zsolt Endre lelkész. A tervek szerint 2018-ban kicserélik a százéves, apatini cserépből készült tetőhéjazatot, a tetőléceket, az elkorhadt gerendákat, újravakolják a templomhajót és a tornyot. Az 1402-ben épült gótikus szerkezetű templomban középkori falak és szentély, ablakok, az északi falban található tabernákulum és ajtókeret emlékeztet az eredeti stílusjegyekre.

Felsőnyék 15. századi falakra épült katolikus templomán az elnyert 47 millió forintos támogatásból kicserélik a tetőt, a fedélszéket, a nyílászárókat, felújítják a külső homlokzatot és az épület vízelvezető rendszerét – tájékoztatott a pécsi egyházmegye. A késő gótikus templomot a 19. század első harmadában építették újjá, majd az 1970-es években végzett felújítás idején tűntek elő a befalazott, eredeti ablaknyílások és egy még korábbi, a román korra utaló „Isten szeme" ablak nyomai. A gótikus stílusjegyeket a támpillérek és a csúcsíves ablakkeretek őrzik.

26 millió forintos támogatással új tetőt és homlokzatfestést kap a madocsai református templom, amelyet 1806-ban a középkori apátsági templom egy tornyához építettek, és még őrzi a 13. századi köveket - mondta Nagy János lelkész.

A vidékfejlesztési program két barokk stílusú római katolikus templom felújításához is hozzájárul. Szakcson kicserélik a tetőfedést, kifestik az épület homlokzatát, járdát építenek, és parkot alakítanak ki a templom körül, Kocsolán pedig az egész templomot újrafestik, és a tető javítása mellett falvarrásos technikával statikai megerősítést is végeznek.

Mi épül?templomfelújításTolna megye

Hírlevél

Hirdetés