2024.03.29, Péntek
Horvát nemzetiségi központot avattak fel Pécsen
MTI

Horvát nemzetiségi központot avattak fel Pécsen

MTI

2018.03.06. 10:01 - Antal Zsófia

Az ötszáz négyzetméteres, helyi cég által felújított horvát házban az önkormányzati iroda mellett tudományos intézet is működik majd.

Hirdetés

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az ünnepségen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány mintegy 70 millió forinttal járult hozzá a Pécs városközpontjában álló épület felújításához és további 10 millió forintot ad a berendezés megvásárlásához.

A beruházás kivitelezője a helyi IHITECH Építőipari és Szolgáltató Kft. volt.

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke közölte: az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona. A tervek között az is szerepel, hogy Horvátország pécsi főkonzulátusa a házba költözik.

Páva Zsolt polgármester (b), Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa (b2), Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára (b3), Zvonko Milas, a horvát kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára (b4), Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke (j3) Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár (j2) és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a pécsi Horvát Ház ünnepélyes átadásán 2018. március 5-én. (fotó: MTI)

A közelben horvát-magyar kulturális központ is épül

130 millió forintos beruházással a Pécshez közeli Szemely községben horvát-magyar kulturális központot hoznak létre – jelentette be Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a helyszínen. A megvalósításához a tárca 80 millió forintot biztosít, 50 milliót pedig a helyi önkormányzat ad. A kulturális központ váratóan másfél év múlva készülhet el. A több száz négyzetméter alapterületű intézmény létrehozását húsz éve tervezi az önkormányzat.

Pécsen folyamatban van egy további, a horvát nemzetiséghez kapcsolódó fejlesztés is: Soltész Miklós bejelentette, hogy hamarosan átadják a Horvát Színház új épületét.

Mi épül?építőipari cégeképületfelújításPécs

Hírlevél

Hirdetés