2024.03.19, Kedd
Rohamlépésben: a védelmi ipar szakképzési bázisa lesz a zalaegerszegi Ganz technikum  
facebook.com

Rohamlépésben: a védelmi ipar szakképzési bázisa lesz a zalaegerszegi Ganz technikum  

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.19. 10:00 - Bíró Beáta

Az iskola teljes körű korszerűsítésen esik át 6,5 milliárd forintból, hogy a szakképzéshez biztosítani tudják a szükséges feltételeket.

Hirdetés

 A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremtik meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumában. A nagyszabású modernizálás 6,5 milliárd forintból valósul meg - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen. 

 A tárcavezető az intézményben tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett:

"Zalaegerszegen épül az önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya, amely számos új ipari, oktatási és tudományos célú beruházást vonzott a városba."

Köztük a Rheinmetall gyalogsági harcjárműveket előállító gyárát is, amelyről nemrég részletesen beszámoltunk. Ehhez pedig szakképzett munkaerő is kell – tette hozzá.  

 

Út a jövőbe 

A kormány egyenként 5-10 milliárd forintot szán a magyarországi szakképzési centrumok korszerűsítésére az európai újjáépítési alap keretéből.  Ebbe illeszkedik a zalaegerszegi felújítás is. A Rheinmetall nagyszabású gyárában várhatóan már 2023 januárjában megkezdődhet a termelés, sőt időközben a portfólió is bővült, ehhez azonban szükség van a szakember-utánpótlásra. 

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy Zalaegerszegen az említett fejlesztések mellett a Metrans logisztikai központja is épül, ezért indokolt, hogy a helyi szakképzésnek szintén 21. századi körülményeket biztosítsanak. Az új vasúti-közúti logisztikai konténerterminálról korábbi cikkünkben olvashatnak.  

SzakképzésszakképzésZalaegerszegzalai harcjárműgyároktatási beruházásmodernizálástechnológia

Hírlevél

Hirdetés