2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Milliárdos kastély- és műemlékfejlesztési program indul Tokaj-Hegyalján
origo.hu

Milliárdos kastély- és műemlékfejlesztési program indul Tokaj-Hegyalján

mti

2018.04.17. 11:07 - Szabó Ákos

A világörökség részét képező borvidéken több műemlék és városrész is megújul egy 3,4 milliárd forint értékű kultúrtáj kialakítási programban.

Hirdetés

Jelentős örökségmegőrző és turisztikai beruházássorozat zajlik le a tokaj-hegyaljai régióban a közeljövőben – tájékoztatott a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. A társulás és konzorciumi partnerei összesen mintegy 3,4 milliárd forintnyi támogatást nyertek el az uniós finanszírozású Széchenyi 2020 programban.

 

A mádi Borsay-kastély (mad.info.hu)

Tokaj városában egységes képet kap a központi sétálóutca, ezen belül 19 ház homlokzata kap gondos rekonstrukciót, illetve az óvárosi parti sétányt is fejlesztik. Mádon szintén megújul a belváros arculata, a községben található Borsay-kastély kertjét közösségi térré alakítják, valamint interaktív kiállítást adnak át a Sichermann-házban.

 

A Mailloth-kastély Tállyán (elmenyekvolgye.hu)

A projekt során a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakításon esik át, valamint itt is rendezik a kastélykertet. A településen ezen felül megújul az evangélikus templom is. A Rákóczi-család tolcsvai kastélyán is fejlesztéseket hajtanak végre. Bodrogkeresztúron pedig restaurálják a katolikus templomot és a csodarabbi házát is.

 

A Rákócziak tolcsvai kúriája (csodarabbikutja.hu)

A programban fontos szerepet kap a borászati örökség megőrzése és turisztikai támogatása is. Ezt szolgálja majd a tolcsvai Rákóczi-pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári-pincesor környezetének helyreállítása is.

 

 

Mi épül?turizmusTokajTolcsvaSátoraljaújhelyMádTállyaBodrogkeresztúrTarcal

Hírlevél

Hirdetés