2024.05.25, Szombat

Külső támogatás nélkül épít naperőművet Bóly, ahol nem ez az első megújuló energetikai fejlesztés. Az 500 kW kapacitású bólyi telep a tervek szerint már idén rácsatlakozik az országos hálózatra. „A beruházás előkészítésének utolsó fázisában vagyunk” – számolt be Hárs József, polgármester. A fejlesztésre kiszemelt területet már körbekerítették, és a szükséges tereprendezési munkálatokat is elvégezték. A közbeszerzési tendereztetés után a napokban döntenek a kivitelezőről.

Bár az ilyen jellegű fejlesztésekre lehetőség van uniós támogatásra pályázni, a kisváros önkormányzata saját erőből valósítja meg a mintegy 210 millió forintos építkezést. „Azért döntöttünk így, mert ilyen módon van lehetőségünk érvényesíteni a megtermelt villamos áram leadásánál a zöldenergia előállításáért járó többletjuttatást. Számításaink szerint hosszú távon így mindenképpen jobban jár a településünk a naperőmű működtetésével. A befektetésből befolyó pénzt pedig további fejlesztésekre fordíthatjuk."

Az alternatív energia további területein is jó példával szolgál Bóly, miután két éve valamennyi saját intézményét energiatakarékos megoldással fűti. Nemrég két kisnaperőművet helyeztek üzembe, illetve újabb létesítményeket kapcsoltak rá a termálvizes fűtési rendszerre.

Utóbbiak közé tartoznak az ipari parkban lévő új csarnokok, a buszmegálló várója, valamint a kiskastély folyamatosan benépesülő épülete is. A családok átmeneti otthonában faapríték tüzelésű kazánt szereltek fel, illetve az iskolában is hasonló berendezés biztosítja hidegebb napokon a szükséges többlet hőenergiát.

A lehetőségeket bővíti a jövőben, hogy tavaly megkezdődtek az új termálkút létesítésének előkészületei. A már termelő kúttól északnyugatra fekvő telket szemelték ki a fejlesztésre, kezdeményezték annak átminősítését, hogy a beruházás minél előbb elindulhasson. Az előkészítés alatt álló új kút fúrása a termálhálózat bővítését, valamint az egyre bővülő termálhálózat üzembiztonságának növelését eredményezheti Bólyban. Többek között a tervezett bólyi sportcsarnok ellátását is innen oldanák meg.

Bóly pár ével ezelőtt második helyezést ért el a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán az ötezer fő alatti települések kategóriájában.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke egy interjúban arról számolt be, a közelmúltban évről évre megduplázódott vagy megháromszorozódott a napenergia kapacitás Magyarországon. Elmondta, nemrég adták át a Mátrai Erőmű 16 MW-os napelemparkját és átadás előtt áll Pécs közelében a Magyar Villamos Művek 10 MW-os beruházása. Emellett számtalan 500 kW-os erőmű épült részben vagy egészében beruházási támogatások felhasználásával. „Van azonban példa arra is, hogy kisbefektetőktől összegyűjtik az erőmű beruházási költségét, így már hazánkban is valósult meg közösségi kiserőmű, ennek hozamaiból térül meg a befektetők tőkéje” – mutatott rá Kiss Ernő.

(Dunántúli Napló, magyarepitok.hu)

Galéria

EnergetikanapenergianapenergiaBóly