2024.03.19, Kedd
Évek óta elhagyott patinás épület született újjá Budán
fotó: MTI

Évek óta elhagyott patinás épület született újjá Budán

mti

2018.05.20. 08:18 - Hegedűs Gergely

Az Ybl-ház második világháborúban szenvedett sérüléseit most sikerült teljes egészében kijavítani.

Hirdetés

Megnyílt pénteken az Ybl Budai Kreatív Ház a Várkert Bazár szomszédságában. Az Ybl Miklós által tervezett, 1882-ben átadott vízház átfogó rekonstrukción esett át.


Gépteremből kiállító- és rendezvényhelyszín

Az épület sajtóbejárásán Oláh M. Zoltán építészmérnök, a felújítást végző Konstruma Mérnöki Iroda Kft. vezetője közölte. A 2016 végén kezdett munkálatok keretében megtörtént többek között

  • az épület teljes szigetelése,
  • a homlokzat restaurálása,
  • a gépészeti rendszer cseréje,
  • a teljes energetikai hálózat felújítása;
  • új kerti lépcsőházat hoztak létre és restaurálták a loggiát is.    

Mint hangsúlyozta, sokoldalú funkciójú épületet terveztek, amely a következő évtizedek igényeit is ki tudja majd szolgálni. Így került sor a terasz felől egy alsó bejárat megnyitására, amely közvetlen lejáratot biztosít az épület alsó termeihez.

Az egykori kávézó rész ismét hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel.
 

Befejeződött a Lánchíd utca megújulása

Az eseményen az I. kerület polgármestere emlékeztetett, a terület nemrég még a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján szerepelt. „A vízházban kaszinó működött, a Várkert Bazár épületeiben pedig szociális lakások és műtermek voltak” - idézte fel Nagy Gábor Tamás. A romos Várkert Bazár megújítása után az Ybl-vízházat 2016-ban vásárolták meg a Pallas Athéné Alapítványok az akkori magántulajdonostól. „A rekonstrukcióval befejeződött a Lánchíd utca megújulása” - mondta el a polgármester.

Kelecsényi Gergely restaurátor, az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft. vezetője hozzáfűzte, az épület számtalan sérülést szenvedett a II. világháborúban. Sokáig állt üresen, majd csupán részlegesen újította fel az akkori befektető.

„Most lehetőség nyílt arra, hogy a restaurálási munkákat a tervező Ybl Miklóshoz méltó módon végezzék el, hozzátéve 21. századi gondolatokat is”

- emelte ki a szakember.

A Pallas Athéné Alapítványok közlése szerint a beruházás összköltsége mintegy 3 millió euró volt.


Egy oroszlán és egy bálna a teraszon

A ház Szőke Gábor Miklós szobrász Félúton című kiállításával nyílt meg péntek délután. A szobrász elmondása szerint a mostani az első retrospektív tárlata, amely áttekinti eddigi életművét, de új, erre a kiállításra készült munkákat is bemutat.    

A teraszon Szőke Gábor Miklós egy-egy oroszlán- és bálnaszobra látható, a bejáratot pedig a művész emblematikus Dante kutyái őrzik.    

A június 10-ig nyitva tartó tárlat az alsó szintről, Szőke Gábor Miklós gyermekkori rajzaival, majd fiatalkori szobraival, szobortanulmányaival indul, és visszatekint a lécekből építkező, jellegzetes stílus kialakulásának időszakára, majd bevezet a művész dantei magánmitológiájába is.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekVárkert BazárKonstruma Mérnöki Iroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés