2024.03.29, Péntek
Három doktori program egy épületben: átadták az Óvárosházát
Fotók: mti

Három doktori program egy épületben: átadták az Óvárosházát

mti, magyarepitok.hu

2018.09.24. 10:01 - Szabó Ákos

A Magyar Építő munkájával felújított épület 800 éves múltra tekinthet vissza a budai várban.

Hirdetés

Átadták a jelentős restaurációs és fejlesztési munkálatok után a budapesti Várnegyed legutóbb megújult épületét, az egykori budai Óvárosházát, mely a Tudás Háza elnevezéssel nyílt meg újra. A komplex helyreállítási és modernizációs feladatot a Magyar Építő Zrt. kivitelezte.

A projektet bemutató korábbi cikkünk szerint a beruházó Optima Befektetési Zrt. célja egy kiállítótér, illetve egy angol nyelvű PhD-iskola kialakítása volt. Az MTI mostani híréből kiderült,

a Tudás Házában kilenc szellemi műhely működik majd.

Egyebek mellett 3 doktori program, köztük a Széchenyi Egyetem angol nyelvű doktori iskolája, 2 alapítvány, könyvkiadó és érmekiállítás is helyet kapott – derült ki a jegybankelnök szavaiból.


Visszanyerte középkori és barokk részleteit

A korábbi hírek szerint a felújítást két ütemben végeték el. Az első ütemében a török kor után 160 évig Buda városházaként működő épület műemléki rekonstrukciót, bővítést és korszerűsítést végeztek. A rekonstrukcióval az épület visszanyerte középkori és barokk történeti részleteit. A korszerűsítésbe beletartozott a födém teljes cseréje, amit hét részletben kellett végrehajtani a speciális körülmények miatt. A bővítés egyik elemében az épület két udvara üvegfedést kapott. További bővítést képezett a padlástér hasznosítása és beépítése, akárcsak az épület alatt felfedezett pincék bevonása a kiállítótérbe.

Egy korábbi sajtóbejárás szerint a második fázisban

  • a teljes homlokzati rekonstrukció,
  • a nyílászárók elhelyezése,
  • a belső építészeti munka,
  • a gépészeti és elektromos szerelés java,
  • a teljes épület belső berendezése volt a kivitelező feladata.

 

800 éves múlt éledt fel

A nagyszabású beruházás pénteki birtokba vételi ünnepségén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, az intézmény a teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá. A csaknem 800 éves múlttal rendelkező épület újjáépítésének és műemléki helyreállításának költsége mintegy 4 milliárd forint volt. Az épület a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdona.

Magyar Építő Zrt.műemlékfelújításMi épül?Budai vároktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés