2024.04.18, Csütörtök
Kiderült, ki kivitelezi a MOL óriásberuházását
illusztráció

Kiderült, ki kivitelezi a MOL óriásberuházását

mti, magyarepitok.hu

2018.09.12. 11:18 - Hegedűs Gergely

A Tiszaújvárosban felépülő 390 milliárdos poliol üzem évente 70 milliárd forinttal fogja növelni Magyarország GDP-jét.

Hirdetés

A ThyssenKrupp Industrial Solutions AG építheti fel MOL-csoport poliol üzemét Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában. A hírről Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök vezérigazgatója számolt be a két társaság között létrejött megállapodás aláírásakor tartott budapesti sajtótájékoztatón.


A MOL eddigi legnagyobb beruházása

A vezető felidézte: a magyar kormány 131 millió euróval támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A Mol által választott technológia előnyeiről szólva kiemelte, a poliol gyártása során melléktermékként mindössze tiszta víz keletkezik.

Ahogy a korábbi sajtóhírekből is kiderült, a 1,2 milliárd eurós (390 milliárd forintos) fejlesztés során a térség legnagyobb poliol-üzemét építik meg, amely évente 70 milliárd forinttal fogja növelni Magyarország GDP-jét. A poliol üzem a MOL történetének legnagyobb organikus beruházásaként jellemezte a sajtótájékoztatót megelőzően az olajipari társaság közleménye.


Egyedülálló lesz a régióban

A poliol a poliuretán alapanyaga, amelyet az ipar szinte minden területén  hasznosítanak az építőipartól a bútorgyártáson át az autóiparig,  textiliparig.

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol helyzete egyedülálló abban a tekintetben, hogy

Kelet-Közép-Európában a vállalat lesz az egyetlen olyan szereplő, amely a kőolaj kitermelésétől kezdve a poliol előállításának minden szegmensében részt vesz.

A társaság évente 200 ezer tonna poliolt fog előállítani, amivel rögtön szignifikáns szereplővé válik az 1,4 millió tonnára becsült európai piacon - mutatott rá. Az üzem a Mol közleménye szerint várhatóan 2021 második felében kezdi meg működését. 


Naponta négyezren dolgoznak majd az építkezésen

Marcel Fasswald, a ThyssenKrupp Industrial Solutions ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az üzem megtervezése és felépítése várhatóan egymillió mérnökórát fog igénybe venni, csúcsidőben az építkezésen 4000 ember fog dolgozni.    

A mérnöki munka nagy részét Németországban végzik el, de a cég Thaiföldről, Kínából és Indiából is hoz szakértelmet a projekthez. "Az új üzem magasra teszi a lécet, mert amellett, hogy a legenergiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldással fog rendelkezni, a legautomatizáltabb is lesz a területen belül - mondta az ügyvezető.    

"Nem ez az első alkalom, hogy a Mol csoporttal együtt dolgozik a vállalat, 2003-ban együtt építettük fel a dízelüzemet" - emlékeztetett Marcel Fasswald.    

 

Mi épül?üzemépítésTiszaújváros

Hírlevél

Hirdetés