2024.04.24, Szerda
Újjászületett Európa első forrásvízzel működtetett uszodája
Fotó: MTI

Újjászületett Európa első forrásvízzel működtetett uszodája

magyarepitok.hu, MTI, turizmus.com

2018.09.10. 08:13 - Hegedűs Gergely

A közel százéves egri uszoda új medencét és főépületet kapott, a gépészetet napkollektorok és napelemek látják el energiával.

Hirdetés

Átadták a több mint kétmilliárd forintból megújult Bárány István Sportuszodát pénteken Egerben.


Nem lehetett tovább odázni a felújítást

Az átadó a város polgármestere Habis László elmondta, az uszoda korszerűsítése és részbeni újjáépítése három ütemben zajlott le. A mintegy négy éven át tartó fejlesztés alapvető célja volt a létesítményt tápláló meleg vizű gyógyforrás megőrzése, az épületegyüttes belső térszerkezetének megtartása volt, a 21. századi körülmények biztosítása mellett.

A korábbi hírek szerint a régi uszoda nemcsak elavulttá, funkciójának betöltésére alkalmatlanná vált, de nem egyszer életveszélyes is volt a használói számára. 

 

Akár ketté is osztható az új versenymedence

Az első ütemben a régi épületek és a régi medence elbontása után a nyitott uszoda legnagyobb értékét jelentő, forrásra települt töltő-ürítő rendszerű medencét tették újra használhatóvá egy teljes újjáépítés által.

A régi 50 méteres medencénél egy szélesebb, nyolcpályás úszómedencét alakítottak ki, mely mozgatható végfallal két 25 méteres medencére osztható. Emellett új, termálvizes melegedőmedencét és tanmedencét is kialakítottak.

A medence téli használatát lehetővé téve melegvízzel táplált csőrendszer és vízforgató, a töltési idő lerövidítése érdekében pedig puffertároló épült.

Ebben az ütemben kiszolgáló terek (külső raktárak és gépészeti helyiségek) épültek, az észak-keleti öltözőépületet lebontották.


Konferencia- és tornaterem is épült

A második ütemben egy kétemeletes többfunkciós főépület készült el konferencia - és kiállító teremmel, öltözőkel, egészségügyi részleggel, tornateremmel, kardio- és fitneszteremmel, szertárakkal, valamint irodákkal.

A harmadik ütem során építették ki a megújuló energiahasznosítás gépészeti és villamos rendszerét napelemekkel és napkollektorokkal.

A beruházás 2 milliárd 88 millió forintos értéken valósult meg. Ebből 1 milliárd 446 millió forintot tett ki a tao-forrás, ezt mintegy 222 millió forintos önkormányzati és 420 millió forintos állami önerő egészítette ki.


Hat olimpiai bajnokot adott a magyar vízilabdának a város

Az átadón Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a leendő egri Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ meghatározó elemének nevezte a létesítményt. Emlékeztetett, a korszerű, ám eredeti karakterét őrző új létesítmény elődje 1925-ben épült. Akkor ez volt Európa első forrásvízzel működő versenymedencéje, amely korát messze megelőző műszaki és mérnöki megoldásokat vonultatott fel. „Az elmúlt csaknem egy évszázadban kiváló úszók és vízilabdázók nevelkedtek itt” - fogalmazott az államtitkár.

Kemény Dénes a pólós szövetség elnöke kiemelte, az egri vízilabdaélet az Európa- és világbajnokok sora mellett utóbbi sportágban hat olimpiai bajnokot adott Magyarországnak.

Mi épül?sportberuházásokEger

Hírlevél

Hirdetés