2024.09.16, Hétfő
Együtt a szabadban – a mozgásukban korlátozott gyermekek által is használhatóvá vált az átépített, klímatudatos játszótér Budapest szívében
Fotók: Penta Általános Építőipari Kft.

Együtt a szabadban – a mozgásukban korlátozott gyermekek által is használhatóvá vált az átépített, klímatudatos játszótér Budapest szívében

magyarepitok.hu

2024.08.06. 07:55

Belváros Önkormányzata élen jár az innovatív technológiák használatában, a közterület-fejlesztéseit a klímatudatos és hatékony vízgazdálkodási szemlélet alapján végzi.

Ennek az ökotudatos kerületfejlesztési startégiának újabb elemeként, a Város-Teampannon Kft. tervezésben és a Penta Általános Építőipari Kft. kivitelezésében újították fel a Szabadság tér délnyugati oldalában fekvő játszótér területét is, ahol több felújított és új, részben akadálymentes játszóelemet magába foglaló játszóteret adtak át a belvárosiak közösségének.

 

Fotó: Penta Általános Építőipari Kft.

 

A beruházó önkormányzat és a tervező, a kivitelető segítségével arra törekedtek, a gyermekes családok számára egy hangulatos közösségi helyet teremtsenek. Egy olyan helyet, ahol a felnőttek pihenhetnek, beszélgetnek, miközben a gyerekeik egy modern, biztonságos, több korosztálynak is remek kikapcsolódási lehetőséget kínáló játszótéren, a szabadban tölthetik a játékidejüket.
A kivitelezést végző Penta Kft. hozzáállását a projekthez, az érintettek hatékony együttműködését jól mutatja, hogy

a Szabadság téri játszótér felújítása 2024 január közepén kezdődött el és áprilisban már be is fejeződött.

 

 

Felújították a közkedvelt játékokat

A korábban is itt álló, kedvelt játszóeszközök egy részét az újrahasznosítás jegyében az önkormányzat, a kivitelező bevonásával felújíttatta, de számos új elemmel is bővült a játszótér.

A kivitelezést végző Penta, valamint a beruházás előkészítését és műszaki ellenőrzését végző Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt., valamint az üzemeltetést végző Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. szakemberei együttműködésében a játszótéri eszközök egy részét felújították, de számos új attrakciót is beépítettek.

 

 

Így a gyerekek már nemcsak a felújított kisvonaton, de egy csúszdával egybekötött kockaváron, 3 féle, több korosztálynak szóló hintán (babahinta, laphinta és fészekhinta), forgó játszóelemeken, trambulinon, egy speciálisan kialakított, akadálymentes homokozóban is játszhatnak, amelynél az újrahasznosítás jegyében a korábbi játszótéri gumiburkolatot szintén felhasználták.

Biztonságossá és akadálymentessé alakították a játszóteret

A gyermekek biztonságát szem előtt tartva a korábbi négy bejáratból kettőt megszüntettek, a megmaradó két bejárat pedig egy-egy kaput kapott, ezáltal a játszótér zárhatóvá vált. A játszótér magja, egyrészt az akadálymentesség biztosítása, másrészt a biztonság érdekében, ütéscsillapító és egyben vízáteresztő gumiburkolatot kapott, amelynek részeként egy egybefüggő kismotorpályát is kialakítottak.

Számos olyan játszóelemet is elhelyeztek, amelyek fogyatékkal élő, vagy mozgásukban korlátozott gyermekek számára is használhatóak, így biztosítva minden gyermek számára az önfeledt és közös játék örömét.

A felszámolt korábbi bejáratok helyére a tardosi vörösmészkő lábazatba beépített kovácsoltvas kerítésmezőket építettek be.

 

 

Klímatudatos játszótér

A beruházó önkormányzat újrahasznosításra való törekvése a növénytelepítés tekintetében is megmutatkozik, mivel a korábban itt lévő cserjék csak átültetésre kerültek, de helyben maradtak, illetve az itt álló fák közül volt olyan, amelyik talajcserében részesült, hogy jobban fejlődjön.

A játszótéren immár 21 fa áll, amelyből 4 fát (2 virágos kőrist, 1 díszcseresznyét és 1 júdásfát) most ültettek el, ezek mindegyike nagy ökológiai hasznosságú, klímareziliens fajta, amely hosszú lombtartású. A többségében jó állapotú faállomány jól árnyékolja a játszóteret, de a homokozó külön napvitorlát is kapott.

 

 

A növények vízutánpótlásáról gyökéröntöző berendezés gondoskodik. A játszótéren 9020 évelő növényt is elültettek, a zöldfelület méretét pedig közel 900 négyzetméterre növelték.

A tér északi részében a korosabb fák adta árnyék miatt nem volt célszerű a gyepesítés, helyette talajtakaró évelők ültetésével alakítottak ki zöldfelületeket. A másik, déli oldalon a burkolt felületek köré gyepfelületet és két évelő ágyást létesítettek, valamint lombhullató fák elültetésével növelték meg az árnyékos részek nagyságát. A játszótéren helyet kapott még egy, a vízét helyben szikkasztó ivókút is. A játszóteret, ahol nem ütéscsillapító gumiburkolattal fedték le, műgyanta kötésű vízáteresztő kőburkolatot (Terraway) kapott.

 

 

Megújult és új utcabútorok

A játszótérre látogatók kényelmét historizáló, a tér miliőjéhez alkalmazkodó padok szolgálják. A meglévő ülőalkalmatosságokat felújították. Így nyolc új, leheveredésgátlóval felszerelt mellett, hét korábban itt lévő, de felújított pad várja a térre érkezőket. Két háttámla nélküli utcabútor is telepítésre került. A tér tisztántartását négy új, a tér historizáló megjelenésével harmóniában lévő hulladékgyűjtő kihelyezése is segíti.

A megújult játszóteret április 27-én egész napos, ingyenes rendezvénnyel nyitotta meg Belváros Önkormányzata.

Galéria

Mi épül?BudapestSzabadság térPenta Általános Építőipari Kft.játszótér