2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Jelentősen fejleszti Szeged hulladékgazdálkodását az A-Híd és a Mento
youtube.com

Jelentősen fejleszti Szeged hulladékgazdálkodását az A-Híd és a Mento

magyarepitok.hu

2018.12.31. 07:00 - Antal Zsófia

Közel 6 milliárd forint uniós támogatásból legalább évi 60 ezer tonnával bővül a város hulladékfeldolgozó kapacitása. A környező településeken új gyűjtőszigeteket is elhelyeznek.

Hirdetés

Az A-Híd Építő Zrt. és a MENTO Környezetkultúra Kft. kivitelezik Szeged és környéke komplex hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztését. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) nettó 5,8 milliárd forintos támogatásából a Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás területén megvalósuló projektben különös hangsúlyt helyeznek az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.

Szegeden a Sándorfalvi úti hulladék előkezelő műben új csarnok épül, melyben minimum 60 ezer tonna hulladékot dolgoznak majd fel évente. A csarnok mellett új, 840 négyzetméteres bálatárolót és egy eszköztárolót hoznak létre, a hozzá tartozó irodával és szociális épülettel, valamint egyéb kiszolgáló egységekkel (három hídmérleg, két mérlegház, veszélyes hulladék gyűjtő, abroncsmosó, tüzivíztároló stb.). Bővül a meglévő hulladékválogató is, új hulladékszeparátorokat és bálázógépet telepítenek bele a szállítószalagokkal együtt.

A hulladékkezelő műben 21 ezer négyzetméteren épül ki új út- és térburkolat, lesz egy 6500 négyzetméteres biológiai stabilizáló tér és egy 1184 köbméteres csurgalékvíz tározó medence a vízelvezető infrastruktúrával együtt. Az autók számára 32 férőhelyes parkoló épül, 4 kerékpártároló hellyel. A Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telepet is érintik a fejlesztések: kiépül a csurgalékvíz tisztító üzem és egy 190 ezer köbméter kapacitású új csurgalékvíz tározó medence.

A szegedi Szőreg városrész új, közel ezer négyzetméteres hulladékudvart kap portakonténerrel, szerszámos- és mérlegtárolóval valamint a szükséges közművekkel. Végül, de nem utolsósorban a projekt részét képezi négy új hulladékgyűjtő sziget elhelyezése is: szigetenként négy darab 1100 literes gyűjtőedényt telepítenek, a négy szigetből három Röszkén, egy pedig Balástya területén lesz megtalálható.

A-Híd Zrt.Mi épül?SzegedKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Röszke

Hírlevél

Hirdetés