2023.03.21, Kedd
Impozáns sétánnyal és látogatóközponttal újul meg a szolnoki várkerület
Illusztráció - a szolnoki vár rekonstrukciós elképzelése (kokovon.blogspot.com)

Impozáns sétánnyal és látogatóközponttal újul meg a szolnoki várkerület

MTI

2019.01.18. 10:29 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében interaktív elemekkel építik meg az új látogatóközpontot, ezen felül egy látványos sétányt és tematikus játszóteret is kialakítanak.

Hirdetés

Megkezdődött a Szolnoki Várkerület fejlesztése 950 millió forint értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert támogatásból. A beruházás várhatóan jövő év végére készül el, illetve a projekthez kapcsolódóan megújul a Szolnoki Művésztelep is.


Török kávézóval és kilátóterasszal jön létre látogatóközpont 

A Szolnok Vár! elnevzésű program célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális eszközökkel jelenítse meg, és élményszerűen mutassa be a látogatók számára – mondta el Szalay Ferenc, a város polgármestere a fejlesztés bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Azt is hozzátette, hogy a projekt keretében megépül a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát jeleníti majd meg modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn pedig kilátóteraszt alakítanak ki.


Tematikus játszótérrel újul meg a park

A Zagyva-gáton kialakítják a díszburkolatú Bástya-sétányt, amelynek mellvédje az egykori várfalat fogja feleleveníteni. A fejlesztés keretében a vár ma is látható, valamint az idők során elpusztult részeit megjelenítő állomásokat alakítanak ki Múltjelek elnevezéssel.

A közelben található Damjanich parkban létrehoznak egy tematikus Vár játszóteret. Megújul továbbá a Nyáry Lőrinc-híd, ezen felül a hídfő mellett kerékpáros megállóhelyet, a Zagyva jobb oldalán, a fogadóépülettel szemben pedig parkolót alakítanak ki.


Rendezvényterek és kiállítóhelyek a művészeti élet fellendítéséhez

A Szolnoki Művésztelep fejlesztését is elkezdték a tavalyi évben, és jelenleg már 40 százalékos készültségnél tart. Ez a beruházás a Modern Városok Program keretében csaknem 1 milliárd 160 millió forintból valósul meg, és a tervek szerint 2020 nyarára fejeződik be.

Ennek keretében felújítják többek közt a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztornyot, amely rendezvénytérként és kiállítóhelyként funkcionál majd. A torony érdekessége, hogy a század elején itt élő alkotók építették fel az egykori vár köveiből.

A 115 éves telep fejlesztéseinek célja a műtermek és művészlakások felújításával a kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása. A beruházás lehetővé teszi nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, valamint a város számára felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését is.

Mi épül?SzolnoklátogatóközpontModern városok programTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)várfelújítás

Hírlevél

Hirdetés