2024.04.19, Péntek
Pályázattal készítette fel a digitális jövőre az egyetemi hallgatókat a Market
Fotók: Molnár Péter/Market Építő Zrt.

Pályázattal készítette fel a digitális jövőre az egyetemi hallgatókat a Market

magyarepitok.hu

2019.12.02. 13:11 - Szabó Ákos

Hárommillió forintnyi pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a magyar magasépítő az építőipari hallgatóknak kiírt BIM-pályázatának nyerteseit.

Hirdetés

Idén ősszel első alkalommal hirdetett szakmai pályázatot egyetemisták számára a Market Építő Zrt – derül ki a cég sajtóközleményéből. A felhívás a BIM-rendszer szakmai ismeretén alapult, amely a Building Information Modelling, vagy a Building Information Management kifejezés rövidítése és az építőipar jövőjének egyik kulcsa.

 

A nyertes csapat pénzjutalma. (A képre kattintva galéria nyílik.)

A „Market 21 Days” elnevezésű szakmai kihívással ezeknek a rendszereknek a fontosságát igyekezett tudatosítani a Market, amely Magyarország vezető építőipari vállalataként kiemelten fontosnak tartja a fiatal generációk szakmai képzését és fejlesztését – írják.

 

Sokoldalúan hasznos innováció

A BIM-rendszerek alkalmazásával olyan 3D geometriából és ahhoz rendelt információból álló épületinformációs modell készül,

  • mely segítséget nyújt a szakági tervezők munkájának összehangolásában,
  • a tervdokumentáció minőségének javításában,
  • különböző kivitelezést is támogató szimulációk elvégzésében,
  • költségek elemzésében,
  • vagy akár a kivitelezés előzetes szimulálásán keresztül az ütemterv tökéletesítésében.

Az elmúlt években a technológiai fejlesztések és a hatékonyság iránt való érzékenységéről számos alkalommal tanúbizonyságot tevő Market sokat fejlesztett digitális felkészültségén. A vállalat hangsúlyt fektet a BIM-rendszer alkalmazásában rejlő lehetőségeket kiaknázására, és ebbe vonta most be a magyar egyetemi diákságot.

 

Öt egyetemről neveztek

 

 

A „Market 21 Days”-re négy magyar (BME, SZIE YMÉK, SZE, PTE) és egy külföldi (KEA, Koppenhága) felsőoktatás intézmény hallgatói adtak le anyagokat. A hallgatók és a szervezők között végig lelkes interakció zajlott. Az egyetemisták már az előkészületi időszakában is rengeteg kérdéssel jelentkeztek, hogy minél pontosabb anyaggal tudjanak pályázni – számol be a Market.

A három legjobb munkát egy négyfős szakmai zsűri választotta ki. A mérlegelésné nnagy hangsúlyt kaptak a a hasznos, praktikus, előremutató, innovatív gondolatokat, bármilyen területet is érintettek: legyen az BIM-menedzsment, tervezés vagy kivitelezés.

 

 

A zsűrizést elsősorban a Market Építő Zrt. szakmai bizottságára bízták: Grátzer Szabolcs (BIM manager – Market Építő Zrt.); Karcag Kristóf (kivitelezési főmérnök - Market Építő Zrt.); Keszthelyi Kristóf (ügyvezető - Leantech Mérnökiroda Kft.) voltak a testület tagjaibenne. A hazai szakmai zsűri mellett részt vesz a pályázatok értékelésében a brit BIM Academy részéről Graham Kelly is, a virtuális kivitelezés nemzetközi szakértője.

 

A Műegyetem hallgatói érték el az első helyet

 

Az első helyezettek átveszik a jutalmat.

Báthory Balázs és Grátzer Szabolcs ünnepélyes eseményen adta át a díjakat:

  • 1. helyezett: KARI CSOPORT (BME): Rittgasszer Ákos, Kasztovszky Tamás – Nyereményük: 1 600 000 forint pénzjutalom
  • 2. helyezett: B+2D CSOPORT (PTE), Csabai Bence, Nagy Dániel, Szilágyi Dorottya. nyereményük: 900 000 forint pénzjutalom
  • 3. helyezett: BIM4ce CSOPORT (BME), Bakó Ágoston, Tóth Máté, Kovács Ádám, Tóth Kristóf, Orcsi Attila, nyereményük: 500 000 forint pénzjutalom

A díjazottak a pénzjutalmon kívül mindhárom helyezés esetén lehetőséget nyertek két hónap szakmai gyakorlat elvégzésére a Market Építő Zrt.-nél (vagy annak valamely leányvállalatánál, megállapodás szerint). A dobogósoknak emellett még alkalmuk lesz arra is, hogy pályázatukat prezentálják a Market Építő Zrt. menedzsmentjének.

 

A nyertes pályamű videója. A szintén ehhez a péályaműhőz tartozó bemutatója itt érhető el.

A zsüri az alábbi csapatoknak különdíjat adott:

  • Legígéretesebb start: LINES ARCHITECT CSOPORT (SZIE): Hornperger Arnold, Fejes Péter
  • Legszofisztikáltabb szoftverhasználat: KEA CSOPORT (KEA): Kovács Bence, Vancsura Mátyás Bodó
  • Legjobb projekt munkaterv: BIMFORMATION CSOPORT (BME): Vereckei Szilvia, Zámbó Kamilla

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.BIMpályázatokinnováció

Hírlevél

Hirdetés